10 Ekim 2023 Salı

TRAKYA,TEKİRDAĞ ÖREN YERİNE SAHİP ÇIK

 

Kamera; Güven 

Kamera; Güven

Kamera; Güven

Kamera; Güven

                      TRAKYA, TEKİRDAĞ, ÖREN YERİNE SAHİP ÇIK!

( Hera’nın Şehri Tekirdağ’a Zenginlik Sunmak İstiyor )

   2000 yılında başlayan Trak Antik Kenti Heraion-Teikhon kazıları bütün zorluklara rağmen heyecan-inanç içinde devam ediyor. Prof.Dr. Neşe Atik ve kazı Başkan Yardımcısı M.Akif Işın tarafından, yaşadıkları kent ve ülke sevgisi, kısacası tam bir tarih aşkıyla Tekirdağ ve ülke turizmine, ilk Trak şehri; Hera’nın Şehri, kazandırılmak için devam ediyor.

   Tekirdağ’ın dibinde, Karaevli sınırları içinde, İstanbul’a bir saat, Truva Antik Şehri’ne ise 4–5 saat mesafede bulunan Trak antik şehri, turizm dünyasına da ayrıcalık, farklı renk, neşe getirecektir…

   Turizm dünyası da farklılıklar, değişiklikler arar. Hiç kimse öyküsü olmayan antik şehrin antik taşlarını görmek için gidip zaman harcamaz!(Bilim insanları ve meraklılar hariç!) Anlatacak bir öyküsü varsa, birkaç temel taşı, birkaç büst bile çok şey anlatır ve bulunduğu yere zenginlik taşır.

   Ülkemizdeki antik yerleşim yerlerinin haddi hesabı yok. En son gezdiğim antik dünya, Frigya medeniyetiydi. Eskişehir, Afyon, Ankara ve Kütahya illerini içine alan bu muhteşem uygarlığı geç tanımış olmanın buruk tarafını saklayamam…

   Şimdi de Tekirdağ’ın, Trakya bölgesinin ve Türkiye’nin ilk Trak Antik Şehri ülke ve dünya insanlarıyla buluşmak için can atıyor. Hatta gün sayıyor dersek yanlış bir laf etmiş olmayız…

 Karaevli Mahallesi kırsalında neredeyse yarım çeyrek yüzyıldır kazı yapan Prof.Dr. Neşe Atik, heyecanını saklayamasa da yaptığı ve yapacağı mücadelenin yorgun yüz hatlarını da gizleyemiyor. Çok mücadele ettiler ve etmeye de devam edecekler. Gelin görün ki, burası artık ören yerimiz olsa da,12 ay boyunca kazı yapma izni bulunsa da istenilen parasal destekler bir türlü ulaşmıyor…

  T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ve daha birçok kurum ve kuruluşumuz ellerinden gelen desteği yapsalar da,2000 bin ve 2500 yıllık geçmişe sahip Trak kenti; Hera’nın Şehri artık beklemek istemiyor. Turizmin hizmetinde, kuraklık yaşayan şehrimize hareket getirmek istiyor.

   Peki, nasıl olacak? Yeterli kazı bütçesi olmazsa, bu kazılar on iki ay boyunca nasıl gün yüzüne çıkacak?

   Belediyelerimize, özellikle Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize çok iş düşüyor. Sanıyorum artık, bu meselenin ciddiyetini anlamak zorundalar! Özellikle Tekirdağ kültür ve turizmi için kurulmuş, yasalarla güç kazanmış bölümleri; Müdürlükleri ve Daire Başkanlıkları bu antik şehir için ÖNCELİK almak zorundadır. Mazeretlerin hepsi bir kenara; önceden yardım etmek, özellikle nakit yardımı konusunda belediyelerimizin şöyle bir korkusu vardı:

—T.C.Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü onaylarsa bizler daha rahat yardım yaparız.

  Tam da burada yazmak, açıklamak isterim; Tekirdağ Karaevli Mahallesi sınırları içinde 23 yıldır devam eden Trak Antik Şehri kazısı için yapılacak yardımlar adına hiçbir sakınca, mazeret yoktur, kalmamıştır!

   Sorun şudur; Hera’nın Antik Şehri Tekirdağ ve ülke turizmiyle buluşsun mu buluşmasın mı? Buraya yapılacak yardımlar, aynı zamanda şehrimizin, gençlerimizin de geleceğine yapılacak yardımla eştir. Olmasaydı Efes Antik Şehri, ne Kuşadası, ne de Selçuk, bu kadar canlı ve zengin turizm kaynaklarıyla beslenebilirdi!

    Şehrimizin, antik kentimizin ve yok olmuş turizmin bir an önce ülke ve dünya turizmiyle buluşma vakti gelmiştir.

   Kendimizi TEKİRDAĞ ile yakın görüyorsak, öyle veya böyle bir bağımız varsa, imkânlarımızı en üst limitlere kadar zorlayarak, Hera’nın Şehri’nin ilk bölümü için kurumsal veya şahsi katkılarımızı hemen yapmalıyız.

   Gördüğüm o dur ki, başlayan kazıların kesintisiz devam etmesi için Belediyelerimizin ve diğer kurumlarımızın destekleri devam etmelidir. Kazıdan çıkan toprakların atılması ve kazıya katılan kazı işçilerinin daha da çoğaltılması ve aynı zamanda barınak olacak bir konteyner için acilen ihtiyaç vardır.

 Güven SERİN 

  









Hiç yorum yok: