10 Ocak 2023 Salı

HASAN ALİ YÜCEL MEYDANI

 

İnternet
İnternet

                                     HASAN ALİ YÜCEL MEYDANI

 

  Ekrem Eşkinat zamanında tarihi Bedesten’in kuzeyinde yepyeni meydanımız oldu. İsmi de Hasan Ali Yücel Meydanı konuldu. Çok anlamlı bir düşünce; Türk Eğitim Sistemi içinde zamanın en önemli ve değerli Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in ismini bir meydana vermek…

  Meydanın hakkını verip vermediğimizi tam olarak bilemiyorum. Meydanı anlamlı kılacak dükkânlar uzun süre çok yüksek kira bedeliyle verildiği için ya boş, ya verimsiz kaldılar.

  Duyarlılığı olan okuyucuyu, şehrini sadece OTEL kabul etmeyen insanlara çok farklı ve içten saygı duyduğumu söylemeliyim. Osman Hoca; Osman Naldemir de böyle insanlarımızdan, sorumluluk taşıyan aydınlarımızdan bir tanesidir.

  Atölyeme gelip hatırlatmasaydı bu yazıyı yazıp hazırlayamazdım… Her zamanki duyarlı tarafıyla, Hasan Ali Meydanı için çok önemli bir öneriyi, eksiği gün yüzüne taşıdı.

   Hasan Ali Yücel’in Hürriyet Mahallesi’nde olan heykelinden söz ettikten sonra, bu heykelin taşınarak meydanın girişine bir yere konulması gerektiğini söyledi.

   Osman Naldemir’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Şehrin, yaşadığın yerin düşünürü olmakla kalmıyor, kimselerin sokulmadığı, sahip çıkılmadığı Öğretmenler Derneği’ni de sahipleniyor; birkaç fedakâr arkadaşı öğretmenle birlikte.

   Hasan Ali Yücel Meydanı ve onun hemen karşısında Üç Kemaller Meydanı olmasını istediğimiz yer, son zamanlarda şehrimize yapılan en önemli yeniliklerden, nefes aldıran hizmetlerden olduğu tartışılmaz…

   Nefes alan, her saat insanın, neşenin, huzurun, sosyal hayatın olduğu meydanlara, şehirlere, ülkelere baktığımızda ne görüyoruz?

   Meydanlarının haklarını veriyorlar. Meydanları, dükkânlarla, kafeteryalarla ve heykellerle, abidevi binalarla donatıldığını da gördüğümüzü söylemek isterim.

   Tiflis, Üsküp, Antalya, İstanbul, İzmir bu tür meydanlarla dolup taşıyor. Geziye, görmeye, dinlenmeye çıkan her insan, çay kahve içeceği, soluklanıp başka duygulara dokunacağı geniş, zarif ve dikkat çeken meydanlarda vakit geçirmek ister.

    Öyleyse, bunca yeni meydan, yeni binalar, hizmet yerleri yaptığımız halde kendi insanımızı bile tam olarak; meydanlara, çarşılara çıkaramıyor oluşumuzun sebebi nedir?

   “Ben yaptım oldu!” demekle olmadığı anlaşılmadıysa bir kez daha söyleyelim. Meydanları besleyecek dükkânlar, dinlenme, beslenme alanları yanında insanların seyrederken duygulanacağı çok iyi heykellere, mimari yapılara acilen ihtiyacımız var…

   Hasan Ali Yücel Meydanı için de, çok başarılı heykeltıraşlara öneri getirip, buraya dışarıdan veya şehrimizden gelecek her insanı duraksatacak sanatsal bir heykel, yapı inşa edilmesi Tekirdağ ve Süleymanpaşa için lüks değil; ONURDUR…

 Güven SERİN 

 

 

     





Hiç yorum yok: