20 Kasım 2018 Salı

ŞAFAĞIN İLK ANLARI


Kamera; Güven Ganoslar-Işıklar Dağları-TEKİRDAĞ




ŞAFAĞIN İLK ANLARI
------------------------------------

  Bir yazar eşref saatinden söz eder; yıllar öncesinden. Ninelerimiz, dedelerimiz de öyle; gün doğmadan uyanırlar ve işlerine koyulurlardı.

  Ninem, çok uyursanız, erken kalkmazsanız üzerinize miskinlik çöker derdi. Miskinliği tam olarak anlamasak da, anlatılan geniş anlamını kavradık. Bir kere miskinlik iyi bir şey değildi. Tıpkı bocuk gecelerinde kabak yemez isek, bocuk denen o ihtişamlı ve korkunç canlının bizi gelip alacağını bildiğimiz gibi anlıyorduk.

  Anlıyorduk anlamasına da, her defasında günü, güneşi üzerimize doğmasını bekliyorduk. Tabiatın hiçbir canlıya önceliği olmadığı gibi insana da yok. En güzel önceliğin akıl olduğunu bilmek bile büyük mucizeye dokunmak, değerli servetin farkına varmayı anlamak, anlamlandırmak heyecanı yaşıyorum.

  Şevket Rado, yaşam sanatına hizmet eden yazar, düşünür ve aydınlarımızdan sadece birisi. O da kendi algı, anlamı ve deneyimleriyle anlatıyor sabahın ilk saatlerini. Erken kalkmaları yaşın ilerlemesine bağlıyor.

  Yaş ilerledikçe kurt, kuş uyanmadan sabahın beşinde uyandıklarını, yaşla birlikte; yaşlanmayla ilintili bir yaşam fark edişi; belki dünya zamanını daha da iyi kullanma öğretilerini kavrama bilinci…

 Şevket Rado, insana ait o değerli zevklerin ancak o saatlerde; şafak vaktinde tadılacağı, fark edileceğini söylüyor.

 Katılmamak mümkün mü? Yaşım ilerlediği için mi? Öyle olsa ne olacak? Her dönemin, her bilinç halinin, yazgısal seçeneklere dokunma sanatı olduğunu düşünüyorsanız; korkunç güzel bir ilerleme içinde, el, göz ve sezgisel dokunuşlarla, mitolojik düşler ve anlamlarla dokunursunuz, sınırsızlığın bütün sınırlarına.

Güven Serin 






6 yorum:

Ebemkuşağı dedi ki...

Belki de kaçırdıklarımızı yakalama anlarıdır o anlar...

GÜVEN SERİN dedi ki...


Belki de;bu açıdan hiç düşünmemiştim;bir kazanma anı:)) Teşekkürler...

deeptone dedi ki...

:) pek gördüğümü söleyemem şafak vaktini ama nefis olsa gerek :)

GÜVEN SERİN dedi ki...


Sanırım çoğumuz pek görmüyoruz;böyle özel yürüyüş anlarında kalkma zahmeti:)) Bir de bakıyorsun;değiyormuş,farklı bir yönümüzü de o karanlığın güne yaklaşma ayak seslerinde duyuyorsun...

Beyaz Yakalı dedi ki...

Ben erken kalakarım ve güne zinde başlarım. Büyüklerin dediğinde var bir keramet.

GÜVEN SERİN dedi ki...


Değerli bir seçim;belki de yaşamı,en taze zamanda kucaklama;kutluyorum