30 Kasım 2018 Cuma

KİTAPLAR KENDİ ARALARINDA KONUŞURLAR





KİTAPLAR KENDİ ARALARINDA KONUŞURLAR
-----------------------------------------------------------------

  Bu sözü ilk önce kim söylemiş; kim armağan etmiş bilinmez. Öğrendiğim kişi, Umberto Eco’dur.

  Kanser tedavisi görmüş, şimdilik onu yenmiş bir arkadaşım yanıma uğradı. Hani, geçerken uğradım misali! Gece çoktan başlamış, Özkan Hoca ile Yılmaz Spor Kulübünün çayhanesinde tavla oyununun en demli zamanıydı.

  Tavla bitince öteden beriden konuşmalara yöneldik. Hastalığını yenmiş, şimdi yeni bir yaşama kavuşmuş hissiyatı içinde olan arkadaşıma deniz manzaralı kütüphanemizden söz ettim. O da böyle bir şey söylensin diye bekliyormuş! Verdi veriştirdi; bunca kitabın, bilginin bundan sonra öğrenilse ne olacak? Öğrenilmese ne olacak? Düşünceleri içinde; yaşamın çok boş olduğunu, bilginin gereksizliği üzerine hiçbir zaman sonuca gidemeyeceği patinajı yaptı.

 Konuyu değiştirmek için, yeryüzünden değil, gökyüzünde görünen Mars Gezegeninden söz ettik. Tam karşımızda duruyor; 60 veya 70 milyon km ötede… Işıl ışıl; insanlığın yeni evi olmasına az kaldı…

 Pascal, bir sohbette tartıştığı arkadaşına ısrarla şunu söyler; “ Bana yeni bir şey söylemediğimi söylemeyin lütfen!”

 Kitaplar kendi aralarında konuşurlar. Bağlantılarını insanlar kurar; tıpkı bilgisayar programları, ağları gibi; bunu bütün gerçek sanatçılar, okuyucular ve yaşama sımsıkı tutunmuş olanlar bilir.

 Bilginin akademik tarafı ayrı;edebi tarafı ise; sosyallik, kültürel zenginlik, hatta yaşam ile ölüm arasında ki ince çizgiyi gösterecek, sır sayılan büyük deryanın içinde bulunan gizli adacıkları, tünelleri işaretleri, rehberleriyle bize sunacak olan mucizedir kitaplar.

 Fazlalığı yoktur; beyin nöronları öğütmeye başladı, özümsenme yaşanıyor, hücrelerin ürperecek seviyeye geldiyse; son nefeste bile başka bir şey anlatır, bilginin kutsallığı; acının içinde acısızlığın, yoksulluğun içinde zenginliği, sıcağın içinde serinliği de hatırlatır…

Güven Serin 

4 yorum:

Beyda'nın Kitaplığı dedi ki...

Bende kitapların kendi aralarında konuştuğunu, hatta bazı kitapların kendisini okumamız için göz kırptığını da düşünürüm :)
Arkadaşınıza Allah şifa versin ve bir daha hasta olmasın inşallah.

GÜVEN SERİN dedi ki...


Teşekkürler Beyda;sanırım,edebiyatın sanattan,saf-damıtılmış düşünceden aldığı ve sonsuzun da kapılarını,edebi düşünceye,sevgiye açtığı,araladığı anlar;o konuşmaları;duyma,dinleme ve anlama anlarına ulaşmada gizli Beyda:))

deeptone dedi ki...

o iyileşen arkadaş güldürdü benii :)

GÜVEN SERİN dedi ki...


Deep;evet,sonunda da evrenden konuşurken,yine bilginin,öğrenmenin sayesinde bu konuşmanın olduğunu söyleyince sustu o arkadaş:))