24 Şubat 2023 Cuma

TEKNOLOJİ BİZE ZAMAN KAZANDIRIYOR

 


İnternet

                              TEKNOLOJİ BİZE ZAMAN KAZANDIRIYOR.

                  (Şehrin Bütün Saatleri Çalmaya Başladı )

    Teknolojiyi anlatmak adına birçok insanın ağzından düşürmediği ifadelerden birisidir; 

“Teknoloji bize çok zaman kazandırıyor.”

    Evet, kazandırıyor kazandırmasına! Sadece zaman mı? Konfor da? Hiç kimse aylarca süren deve kervanıyla yolculuk yapmak istemez. Hiç kimse ticaretini aylarca sürecek kervanlara vermek-yüklemek istemez…

  Teknoloji arttıkça, hızlanma, hız merakı da arttı. Bir taraftan da sakince uyaranlar var; “ Sakin Şehirler gibi olalım. Daha dikkatli, daha yavaş, daha anlaşılır ve daha çevremizi tanıyarak; yakıp, yıkmayarak!”

  Uçağın, bilgisayarın, fabrikaların önemini kimse yok saymıyor. Buna rağmen, kırk yıl önce utanılacak olan köy yumurtası, köy tereyağı, köy ekmeği başköşeye oturdu. Niçin? Daha sağlıklı olduğu, daha doğal olduğundan değil mi? O zaman? Bizler, teknolojiyi lehimize kullanmanın yollarını tartışıp, onunla uzlaşamayız mı?

  Almanya’da yaşayan bir insan, evine döndüğünde evinin arka bahçesinde tavşanları, tilkileri izliyor. Bir Alman aile çocuklarıyla gezintiye, parklara, koruluklara gittiğinde ceylanları, geyikleri yakından görüp onlara dokunabiliyorlar. Teknolojinin baş şehirlerinden birisi olan Almanya bunu nasıl başardı?

  Gerçekçi olarak… Bilim insanlarıyla birlikte, sosyologları, toplum bilimcileri, sanatçıları, mimarları, kanunları, kuralları: Dinleyerek… Gülmeyen, huzur bulamayan, sürekli kendine bile yabancılaşan bir insanın faydası sadece ticari açıdan önemlidir. Geriye kalan bütün zenginliği ölür ölmez yağmalanır…

  Lise yıllarından tanıdığım bir arkadaşım var. Çok iyi mücadele verdi. Çok iyi kazandı. Bahçeli üç katlı, özel güvenliği olan bir sitede oturuyor. Evinin arkası da, önü de koruluk. Huzurlu, mutlu olması için her şey var.

  Ama bu arkadaşım iki oğlunu da yurtdışında okutuyor. Nedeni daha iyi eğitim olması değil. Daha güvenilir olması, orada kalıp yaşaması için. Yani? Teknolojinin bütün nimetlerinden, imkânlarından hem ticari hem de sosyal olarak faydalanan çok zengin olmuş arkadaşım korkularıyla boğuşuyor. Belki bir parça mantıklı bulabilirsiniz ama korkulardan kaçamayız. Ancak, mantığımız, görgümüz ve çevremiz ile baş edebiliriz.

  Bu yüzden “ Teknoloji çok işimize yarıyor. Zaman kazandırıyor! “ Düşünceleriyle yüzleşmeliyiz. Bu kadar kazanılan zamanları nasıl kullanıyoruz? Bütün mesele budur.

  Komşularımızı, akrabalarımızı, sevdiklerimizi daha fazla mı ziyaret ediyoruz? Kesinlikle hayır. Hep bir mazeretimiz var; onları görmek adına. Doğa ve doğallık ile daha fazla mı yakın hale geliyoruz teknolojinin bize kazandırdığı zamandan arta kalan kısımla? Hayır?

  Öyleyse! Kazanılan zaman bir “ Hiç “ se, ne önemi var? Uzaya gitmeyi, Mars’da yaşamayı planlayan insanlık komşusuna, akrabalarına, arkadaşlarına yabancı kalmışsa ve bu yabancılık kendisine bile yaklaşmışsa; kazınılan zamanın ne önemi var?

  Bir şairin dizelerinden aklımda kalan satırları burada paylaşmak isterim; Dylan Thomas veya H.Audenin olabilir;

“ Yıllar su gibi akıp gidiyor.

Şehrin bütün saatleri

Çalınmaya başladı

Zaman seni kandırmasın!

Zamanı fethedemezsin!

Acılar ve endişeler içinde

Hayat akıp gider öylece.” 

 Güven SERİN 


Hiç yorum yok: