18 Nisan 2017 Salı

HAFIZA GÜCÜ



Kış sonu;bahara birkaç adım kalmış. Satranç oyunu bitmiş mi,yoksa yeni mi başlayacak? Oyunculardan birisi,hamlelerin gidişatını düşünüyor görünürken,birisi,satranç oyunuyla hiçbir ilgisi yokmuş gibi davranıyor. Elinde ki asası ve ona dokunan ruhsal bedeni;hafif bir kararsızlık,dalgınlık,belki de kış gününe düşen güneşin sarhoşluğu içinde... Geriye bakarsanız; tepelerin;katman katman oluşunu;her birinin ardında başka hikayeleri hissettiren bir duygu yoğunluğu tatmam mümkün... Şarap kadehleri henüz içilmemiş... Hemen arkada bulunan taşlar;hiçbir anlamı,doğallığı yokmuş gibi duruyor. Küçük ardıç ağacının yakınında ki kar öbekleri;toprağın,henüz canlanmamış otların birbiriyle bütünlüğünü;muhtaçlığını da akla getiriyor.



HAFIZA GÜCÜ
------------------


  Eski Yunanlılar, hafızanın ilham perilerinin anası olduğuna inandıkları biliniyor. Şiirin de hafızayla yakın ilgisi biliniyorken, o dönemin Yunan kültürünün şiirsel anlatılarla bugüne nasıl hükmettiğini anlamak daha kolay olacaktır.

 Hafızaları sağlam olan toplumların tarihsel süreçlere bakış açıları, sorumluluk hislerini akademik öğretiye, sosyal ve kültürel yaşama taşımaları da göz önündedir. Bugünün turist alan refah içinde ki kentlerine yakından bakıp bunu anlamak mümkündür.

  Bu sebepten dolayı, bugünün en kolay işi sanılan fotoğraf çekmenin de hafızaya katkısı tartışılmalıdır. Ne kadar çektiğimizden çok niteliğine bakmanın ne büyük hafıza yenileme sanatına dönüşeceğini irdelememiz gerektiğine inanıyorum.

  Dijital teknoloji neredeyse sonsuz sayıda çekim yapma şansı veriyor bize. Bu kadar çok fotoğrafın saklanması, arşivlenmesi ayrı bir zanaattır. Bilgisayarlarımızda sadece fotoğraflarımıza özel klasörlerin olması gerektiği ortadadır.

  Bu arşivlerin, yıllara, aylara ve kentlere, ülkelere göre ayrılması, düzenlenmesi, hafızamızı olduğu kadar fotoğraflarımızın niteliğini de gün yüzüne çıkartacak; belki hiç aklımızda yokken; fotoğraf yarışmaları, sergileri ilgimizi çekecektir.

  Sıkça yaptığım, oldukça iyi zaman geçirdim fotoğraf arşivimin düzenlenme anları; aynı zamanda hafızamın güçlenme, yenilenme zamanları olduğu gibi; belki de eski Yunanlılar gibi, ilham perilerinin atölyeme dolduğu anlardır.

 Böyle bir anın fotoğrafını, zamanların arasından bugüne davet ediyorum; paylaşıma; niteliğine saygı duyarak…

 Güven Serin 




Hiç yorum yok: