20 Eylül 2016 Salı

KÖPEK DÜNYANIN EN FİLOZOF HAYVANIDIR




KÖPEK DÜNYANIN EN FİLOZOF HAYVANIDIR
-------------------------------

  Platon böyle sesleniyor bu arkadaş için; “ Köpek dünyanın en filozof hayvanıdır.” Böyle midir; değil midir; sizin takdirinize bırakıyorum dostlarım.

  Köpeğe; 10 bin yıllık insanla olan birlikteliğine tıpkı beygir denen hayvana yaptığımız yanlışı da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Kırsal yaşamın vazgeçilmezi olan köpek, sonunda süs olmaktan öte, sokak hayvanına dönüştü.

 Platon bir şeyler biliyor ve gözlemiş ki köpeğin filozofluğunu öne çıkartıyor; üstelik yüzyıllar ötesinden bugüne…

   Bu bilgiyi bir bakın nasıl anlatıyor;

  “ Hepiniz bilirsiniz ne hayranlıkla bakar ona, ne özlemle koklar onu, ne coşkunlukla yakalar, nasıl bir dikkatle dişler, ne sevgiyle kırar, ne heyecanla yalar onu. Ne diye yapar bütün bunları? Nedir umduğu bütün bu çabaların? Nedir bulacağı nimet? Bir lokma ilik sadece, Ama doğrusu, bu azıcık şeylerin çokluğundan daha lezzetlidir.”

 Köpeğin, kemikte ki iliğe bakışını, onu ortaya çıkartmak için yaptığı saygın, zarif mücadeleyi hepimiz biliriz; görmüşüzdür.

 Rabelaıs Gargantua isimli eserinde Platona, köpeğin filozofluğuna yer verirken, bir başka şeye daha yer bırakıyor;

  “ İşte onun gibi sizin de bu yüce özlü kitapları koklamak, tatmak ve değerlendirmek için akıllı davranmanız gerekir, izlemede çevik, yakalamada atak olacaksınız; sonra merakla inceleyip üstüne dura dura kıracaksınız kemiği ve çekip yutacaksınız içindeki özlü iliği.”


 Güven Serin 

Hiç yorum yok: