14 Eylül 2018 Cuma

GÖKYÜZÜNE EGEMEN OLDU YERYÜZÜ






GÖKYÜZÜNE EGEMEN OLDU YERYÜZÜ
--------------------------------------------------------

  İnsanlığı anlatan nice insan öyküsü; varlıklarını devam ettirmek için, dillere, nesillere ve bir de akademisyenlere ihtiyaç duyarlar.

  1968 yılından öldüğü yıla;1994’e kadar ülkemizde ilk önce, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde;1991–1994 yılları arasında da Çukurova Üniversitesi’nde ölene kadar görev yapan bir Türkiye sevdalısıdır; Prof.WİLFRİED BUCH.

 Onun çevirilerinden nice yazar, şair faydalanmıştır. Başta, Umberto ECO… Bu aktarım, tıpkı eski dillerin öyküleri, şiirleri gibi; daldan dala aktarılan, bizim bilmek istemediğimiz, gerçeklik; uygarlık dediğimiz körleşmenin içinde ki insanların bilinçli bilinçsiz uzak durduğu edebiyat sayesinde daha bir güvenceye alınıyor.

 Kim bilir hangi zamanın odun ateşi yakan, odun kömürü ışığında düşler kuran toplumları tarafından yazıldı bu şiirler, okundu bu sözcükler!

Anılmasın tüm öteki mucizeler
Susulsun!
Gökyüzüne egemen oldu yeryüzü,
Biricik mucizedir bu.

Yeryüzü yukarıda,
Aşağıda gökyüzü,
Önemsenmelidir bu,
Tüm mucizelerin üstünde…

  Neyi önemseyeceğinin ipi kaçmış görünse de, edebi, felsefi dünyanın yol alışı bir başkadır. Büyük dünya eleği her gün sallar; çiftçinin elinde ki elekten aşağı düşen, yerli yersiz, çer-çöp gibi düşecek son çöpe kadar; sonsuz bir salınım, dalgalanış ve titreme içinde; yörüngeden yörüngeye doğru akar; soluk alan düşünen canlı insan…

Güven Serin 

2 yorum:

deeptone dedi ki...

hımm inceleyim. çok sayıda alman hoca gelmiş bize di miiii cumhuriyetten sonra galibağğ :)

GÜVEN SERİN dedi ki...



Çok sayıda ve belki de o zamanın o büyük aydınlanmasına değerli katkılar,fedakarlıklar;savaşın bize yansıyan hüzünlü faydası Deep...