31 Ekim 2013 Perşembe

PİNOKYO OLMAK


Kamera; Güven  Ganoslar ve Marmara...

PİNOKYO OLMAK

  Tahtadan bir kukla olduğu halde insan gibi ruhu olan bir çizgi kahramanı; benliğimize öyle yerleşti ki, yalan söyleyince burnumuzun “Pinokyo burnu “ gibi uzayacağını düşünürdük. Bilgi adı altında sunulan, gösterilen, anlatılan ve duyurulan büyük kargaşada insan gibi kalmak, insan taraflı lığıyla adım atmak, atılan adımların vicdanı yükü ve huzurunu taşımak her geçen gün zorlaşıyor.

 Her ağızdan binlerce ses çıkıyor. Kitap, dergi ve her saniye yayınlanan bilgi yağmurlarının bereketten çok sel olup insanı ve insanlığı büyük denize taşıyacağı ortadadır. Hiç kimse anlayabileceğinden, öğrene bileceğinden daha fazlasını öğrenemez. Bir bilgiyi, yeniliği ancak irademizin akıl ve ruh terazisiyle kabullenip hazmedebiliriz  Kültüre dönüşmeyen hiçbir şey, uzun süreli faydaya dönüşüp kendi patikasını oluşturmaz.

 Gary Small yaşamın içinden, kendi mesleğinin yaşanmış olaylarından kitaplaştırarak, Bir Psikiyatrisin Gizli Defterinden isimli eseriyle bizim anlayacağımız dilden anlatıyor. Yaşam denen şeyin sıra dışılığına, güzelliğine ve iç huzura sahip olmak için, bilgilenmenin, öğrenmenin hiçbir zaman tam olarak yetmeyeceği ve bu yetmezlik içinde insan denen canlının doğru ve ehil insanlardan yardım almasının kaçınılamaz olduğu meydandadır.

 Bugünün insanı, ne kadar iyi eğitim alırsa alsın, çok hızlı değişimlerin yaşandığı erişilmez bilgi ve yaşam şekillerinin yeşerdiği bu dünyada yardıma ihtiyaç duymak, aşamadığımız sorunları diğer insanlarla paylaşmak oldukça önemli bir davranıştır.

 En az kanser kadar hızla yayılan önemli rahatsızlıklarımızdan ruhsal dalgalanmalar ise üstünü örttüğümüz, ayıp olmasın diye birilerinden kaçırdığımız ama bizle ölene kadar yaşayan sorunlarımızdandır. Kronik hale gelip, yaşamımızı etkileyecek düzeye çıktıkları anda yardıma ihtiyacımız vardır. İyi bir doktor, iyi bir yaklaşım ve tedavi süreciyle çok önemli bir yol alır.

 Gary Smalln hastası da bir doktordur. Yardıma ihtiyacı olduğunu hisseder ve psikiyatrisi olan Gary Small’a tedavi amaçlı gider. Sorunu, sürekli gördüğü rüyalardır. Bir kâbusa dönüşmüşlerdir. Rüyaların sonunda Pinokyo olup bir eşeğe dönüşür. Kısacası bir eşek gibi anırdığını söyler. Rüyaların insan hayatında önemi büyüktür. Bilinçaltımızın hiç durmadan çalışıp bize bir şeyler anlattığı rüyaların diliyle ortaya dökülür.

 Gry Small rüyaları bir kâbusa dönüşen hastasını ilgi ile dinler. Edindiği büyük tecrübe sayesinde hastasını önemle, sabırla izler. Ve büyük çoğunluğumuzda olduğu gibi çocukluğumuzda ortaya çıkan travmalar neredeyse tüm hayatımız boyunca peşimizi bırakmaz. Hastasının da sorunu çocukluğunda gizlidir. Küçük bir çocukken babası tarafında dövülür. Ve aynı akşam televizyonda pinokyo filmini izler. Bilinçaltına yerleşen bu an; rüyalarının kâbusu olur.

 Psikiyatrisin teşhisi koyduktan sonra verdiği ilaçlarla hastası bir yıl içinde sağlığına kavuşur. Sosyal hayatı, içe kapanıklığı, evlenememe, diğer kadınlarla ortak yaşam kuramama sorunu da ortadan kalkar.

 Şüphesiz, çocukluğumuz, geçmişimiz, anı ve hatıralarımız çok önemlidir. Ama asıl önemli olan bugüne ve yarına damgasını vuracak beden ve ruhumuzun bir bütünlük içinde yürüyüşüne katkıda bulunacak sağlığımızdır. Paha biçilemez orandadır. Kaybolunca dünyaları vermeye razı olsak da, bazen dünyalar da versek kaybedilen şeyler geri gelmez. Onun için kendinizi, sağlığınızı önemseyin! Ne kâbuslardan, ne ayıplardan korkun. Psikiyatr iste gitmek ayıp da değildir, günah ta. Erken teşhis, tedavi geri kalan zamanımızı, kaybettiğimiz zamana karşılık büyük bir ödül olarak bize geri verilecektir.  

 Kulaktan duyma bilgilerle büyük zamanlar kaybetmek yerine doğru insanlara, doğru teşhislere kucak açın. Unutmayın; en akıllı insan, akıl alandır, şüphelenen, irdeleyen, araştır-andır…

 Gerçek hangi koşulda olursa olsun ondan korkmayın; isterseniz yalandan burnunuz da uzasa, yaptığınız büyük hatalarda olsa, kaybettiğiniz önemli şeyler de olsa, yaşayacağınız şimdiki zaman hepsinden daha önemli ve gerçektir.

 Her yerden gelen, neredeyse saldırıya geçmiş bilgilere dur demesini, hadi oradan veya eyvallah demesini içtenlikle söylemek istiyorsanız, bilginin en doğru olanına gidiniz. Hayatımız için çok önemli olan vazgeçilmezimiz olan su bile fazla alındığında su zehirlenmesine neden olur. Kandaki sodyum oranı düşer ve halsizlik başlar.

 Bilgi, görgü, ilim; sağlık ve huzurumuza en önemli katkıyı yapmak için, son ana kadar koşar; yorulduğu anlarda bile, doğru yorgunluğun çocuk yüzüyle gülümser…

 Güven Serin

Hiç yorum yok: