1 Temmuz 2019 Pazartesi

TEKİRDAĞ'IN VELİEFENDİ DÜŞLERİ


Jokey,Ahmet Çelik,Cape Town ile

Bold Pilot'a ait rekor;02:26:22 kırılamadı.O bir efsane at...





93 yıldan bu yana en onurlu ödül;

GAZİ KOŞUSU KUPASI


                                TEKİRDAĞ 'IN VELİEFENDİ DÜŞÜ


  Bu düş nereden çıktı diyecek olabilirsiniz! Deseniz de demeseniz de adı üstünde bir Tekirdağ düşü…

   30 Haziran itibariyle Veliefendi Hipodromunda 93.Gazi Koşusu yapıldı. 1927 yılında bu yana yapılan tarihi, kültürel koşunun önemi çok büyük.

   Mustafa Kemal Atatürk sadece asker değildi. Sivil yönü hep ağır basmış ve savaş alanlarında dahi kitapların, edebi, felsefi, ilimin peşinde koşmanın biricik nedeni; sivil zamanların altyapısını güçlendirmek.

  Bir gün; “At yarışları modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaçtır.” Sözüyle birlikte İstanbul Veliefendi için Gazi Koşusunun doğuşu müjdelendi.

  Veliefendi her yönüyle tarihi, sosyal, kültürel bir heyecan. Dış dünyada, kendi ülkemizde, diğer ülkelerde ne varsa Tekirdağ’da yaşayan birisi olarak onların tamamını burası için hayal etmenin heyecanını yaşıyorum.

   Tekirdağ’ın coğrafyası onu inanılmaz üstün kılarken, İstanbul gibi devasa bir kentin gölgesinden de çıkma, çıkarılma gayreti bir türlü gösterilmedi; gösterilemedi.

   Sportif alanların, başarıların kentlere kattığı heyecan, kültürel ve sosyal oluşumları, dönüşümleri düşününce at yarışı heyecanlarının bu şehir için biçilmiş kaftan olacağını düşlüyorum.

  Bugüne kadar hiç yapmadığı bir şeyi yaptım. Tekirdağ’da sahile yakın bir yerde bulunan ganyan bayiine gittim. Serin ve meşgul bir salon beni bekliyor. Masaların hepsi dolu olmasına rağmen, umduğum kalabalık değil. Gözüme ilk kestirdiğim masaya gittim orada tutunamadım. Cam tarafında bir kişinin oturduğu hemen ekranın önündeki masaya selam vererek oturdum. Orta yaşı biraz geçmiş bir at yarışçı sabırla yarışları bekliyor.

  Selam verilip selam alındıktan sonra orada bulunma nedenini açıkladım. Masada bulunan at yarış meraklısı on beş yıldan bu yana eşinin bile bilmediği yarışları takip ediyormuş. Geçen yıl birçok insan için iyi denecek bir ikramiye tutturmuş. İşini, harcadığı paranın hesabını bildiği için bu işi sosyal bir eğlenceye çevirmiş.

  Bugüne kadar at yarışı oynamadım. Nasıl oynandığını dahi bilmem. At yarışlarına meraklı birisine bunu söylesem ilk söyleyeceği şey, “ Amman hiç bulaşma!” Sözüm meclisten dışarı ama “irade; sonuna kadar irade!” diyeceğim… İçkiyi, insan ilişkilerini yüzüne gözüne bulaştıranların altyapı sorunu olduğuna inanıyorum.

  Derken, saatler 13:30 gösterdiğinde Gazi Koşusu gününde Veliefendi Hipodromunda ilk koşu; Küheylan yapıldı. İkincisi saat 14:00 Kadın Binici Dostluk Kupası koşuldu. Kadın binicilerden oluşan koşunu kadın spiker anlattı. 1600 metre çim piste yapılan koşuya beş safkan at katıldı. Kadın Binici Dostluk Kupası Koşusunu Melis Kurtel Eminin sahip olduğu 5 numaralı CapeTown ve binicisi Cecılia Müller’le kazandı.

 
  13:30 da Küheylan ile başlayan Gazi Koşusu günündeki at yarışları her yarım saatte bir Kadın Dostluk Kupası Koşusu, Caprice Koşusu, Zübeyde Hanım Koşusu, Nene Hatun Koşusu, Ali Rıza Bey Koşusu birbirini izleye izleye günün en büyük koşusu; GAZİ KOŞUSU, saat 17:15 de yapıldı.

   Heyecan, onur, ödül, alkış çok büyük… Gazi Koşusu sürprizi beraberinde getirmedi. Geçen yılın kazanan jokeyi Ahmet Çelik yine kazandı. The Last Romance atı ile 2400 metre çim pistin en önemli yarışını 2:27:73’lük derecesiyle tamamladı. Melis Kurtel Emin’in sahip olduğu The Last Romance-Son Romantizm, Ahmet Çelik ile 93.Gazi Kupası Koşusunun şampiyonu oldu.

  Ahmet Çelik kendi rekorunu kırarak, Gazi Koşusunu üst üste beşinci kez kazanmanın onurunu gözler önüne serdi. Düş bu ya, bende düşümü, köşemde siz değerli Tekirdağ insanının gözleri önüne seriyorum. Tekirdağ’ın Veliefendi gibi tarihe, sosyal hayata katkı verecek bir hipodromu niçin olmasın?

   Duş kurmaktan korkmamalı! Ve yaşadığımı şehri onurlandırmak, zenginleştirmek sadece büyük pahalı evlerle arabalarla değil, kültürel, sosyal hayatla bir olursa anlamlı ve kalıcı olur…

  93.Gazi Koşusu büyük heyecanla sona erdi. Düşlerim de öyle. Notlarımda ise 2020 yılı 30 Haziran günü Veliefendi Hipodromunda olmak var… Not alındı bir kere, uymak size kalmış…

  1996 yılında yapılan Gazi Koşusunda Halis Karataş’ın bindiği, Özdemir Atman’ın sahip olduğu Bold Pilot’un 2:26:22’lik derecesi kırılamadı. O,halen Bold Pilot’un…


 Güven Serin 


 

  



2 yorum:

deeptone dedi ki...

ahmet çelik ha valla aferin onaa :)

GÜVEN SERİN dedi ki...



Kesinlikle aferin:))