5 Haziran 2023 Pazartesi

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

 




Fotoğraflar; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

                                                           DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

     ( Ekosistemin Yakıtı Su )

   4 Haziran Pazar günü sahil dolgu alanında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Çevre Günü etkinliği yapıldı. Başkan Kadir Albayrak,18.Dönem Tekirdağ Milletvekili Av.Güneş Gürseler ve Prof.Dr. Halim Orta’nın katılımıyla çevre ve çevremiz konusunda çok önemli bilgiler verildi. Demek ki çok kısa zamanda bile insanın anlayabileceği, çevresine daha duyarlı hale gelmesi mümkün oluyor.

   Katılımcıların yaptığı konuşmalar, verdikleri bilgiler; bölgemizin ve dünyamızın çevre sorunlarının ne halde olduğunu göstermeye, anlamaya yetti. Yok, olmanın eşiğine gelen çevremizin neredeyse iniltilerini duymuş, dinlemiş olduk…

   Başkan Kadir Albayrak kısa konuşmasında göreve geldiklerinden bu yana yapmış oldukları en önemli çevre yatırımlarını anlattı. Göreve geldiklerinde Tekirdağ’ın ciddi çöp sorunu olduğunun altını çizdi.

   Fazla değil 9 yıl önce 42 tane vahşi depolama çöp merkezi varken,1 taneye düşürülmesi, Batı ve Doğu Atık Tesislerinin kurulması, aynı zamanda 2020 yılında, çöplerden, atıklardan enerji üretimine de başlandığını Başkan’ın anlatmasıyla öğrendik.

   Çevre konusunda duyarlılık gösteren küçük öğrencileri ilk başta söylemeyi unuttum. Onların çevremiz için hazırladıkları pankart ve kendi özgün seslenişleri çevremizi koruma adına taptaze umut oldu. Mektebim Ana ve İlköğretim Okulu öğrencileri de öğretmenleriyle birlikte Çevre için çok iyi hazırlık yapmışlar ve en çok alkışı onlar aldı.

   Bu tür etkinliklerde muhakkak çocukları da davet etmeliyiz. Onların enerjisi inanılmaz derece etkili oluyor. Hatırlarsınız, İsviçreli genç kız; Greta Thunberg yapmış olduğu konuşmada dakikalarca ayakta alkışlanmıştı. Greta önemli mevkilerde olan büyüklerin önünde ki konuşmayı neyi anlatıyordu? Elbette dünyamızın kirliliğini, dünyanın çevresinin yaşamak sunmaktan uzaklaşmaya başladığını şu sözlerle ifade eden Greta;

 “ Notre Dame Kilisesini kurtardığınız gibi dünyamızı da kurtarın!Notre Dame’nin temelleri sağlam.Bizim de temellerimizin sağlam olduğunu umuyorum.Ama öyle olmamasından korkuyorum…”

   Ya 4 Haziran Pazar günü sahil dolgu alanında bulunan çevre,iklim duyarlılığı için orada bulunan küçük öğrenciler neler söyledi;

Birinci Çocuk: Doğayı ve çevreyi korumak için çöpleri çöp kutusuna atmalıyız.

İkinci Çocuk: Su sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan doğal bir kaynaktır.

Üçüncü Çocuk: Su kaynaklarını korumalı ve tasarruflu bir şekilde kullanmalıyız.

Dördüncü Çocuk: Fabrika bacalarına filtre takılmalıdır.

Beşinci Çocuk: Tarımda kullanılan tarım ilaçları ve yapay gübre kullanımı denedim altına alınmalıdır.

Altıncı Çocuk: Orman yurdun öz evladı,ormansız yok dünya…

Yedinci Çocuk: Sağlıklı bir hayat için yeşile ihtiyacımız var.

   Çevre ve çevremiz konusunda duyarlı,bilgili,eğitimli konuşmacılarımız ne dedi derseniz hemen; 18.Dönem Tekirdağ Milletvekili Av.Güneş Gürseler’e dönelim! Çevre hakkımızı hatırlatan Gürseler,Anayasamız bize herkesin sağlıklı bir çevrede yaşma hakkını vermiş olduğunu hatırlattı.Bu hakkın önemli olduğunu,aynı zamanda bu hakkın bizlere bir ödev verdiğini de anlattı.Çere konusunda,iklim konusunda bizlere düşen ödevi de yapmamız gerektiğini söyleyen Gürseler; “Çevre Hakkı” ,çevreyi ayakta tutmak gibi ödevimiz olduğunun altını defalarca çizme gereği duydu.

   Bilmem kaç kez yazdığım gibi,evlerimize girerken ayakkabılarımızı çıkartan bizler,doğaya,çevreye aynı duyarlılığı bir türlü gösteremedik.Nasıl olsa doğa denen şey; sonsuzdur,algısı tamamıyla bilgisizlikten kaynaklanan dehşet bir sorunumuz…

   Prof.Dr.Halim Orta,Çevre ve İklim konusunda akademik yönüyle,insan yönüyle de çok önemli açıklamalar,uyarılar yaptı.

   İnsanın bu şekilde çevreye verdiği zarar devam ederse,en fazla bu yüzyılın sonuna kadar dünyadaki hayatın büyük çoğunluğunun biteceğini,bilimsel tespitlerle anlatıp dikkat çekti.57 yaşında olduğunu ifade eden Prof.Halim Orta,yedi yıl önce düşüncelerinin değiştiğini ve daha net hale geldiğini şu sözcüklerle anlattı;

“ Şimdi 57 yaşındayım,artık bu dünyanın tüm canlılar için yaşanabilir mekan olması için çalışıyorum.Dünya sadece bize ait bir yer değil.Biz sadece kendimizin daha çok refah içinde yaşamamız için çalışıyormuşuz!Artık,tüm dünyanın,canlıların refahı için çalışmaya başladık…”

  Kısacık sandığım etkinliğe ne çok şey sığmış oldu…İki önemli konuşmacı ve çocuklar; yaşamın kıyıcığında sadece bir ömre sığdırmak istediğimiz lüks yaşamlar için korkunç tüketimlerle YAZGI gibi dünyamızı hasta ettik…

   Bölgemize gelecek olursak; sadece Ergene Nehrine bir bakın derim!Ve yer altı sularımızı nasıl kullandığımıza bir bakın!Marmara Denizini ne hale getirdiğimize de bir bakın…

   Son söz; Sularımızı korumalıyız!Sularımızı hoyratça kullanmalı ve kirletmemeliyiz…

Güven SERİN 






Hiç yorum yok: