20 Mart 2023 Pazartesi

RUMELİ ÜNİVERSİTESİ ve NEŞE ATİK: TEŞEKKÜRLER

 

Kamera; Güven

İnternet

          RUMELİ ÜNİVERSİTESİ ve NEŞE ATİK: TEŞEKKÜRLER

    Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, belki de bugüne kadar yapılmış şehir turizmi ve uluslararası kimliğine katkı sağlayacak en önemli basın sunumu, kamuoyu bilgilendirme toplantısına tanıklık etti.

   Efes Antik Kenti, Meryem Ana, Selçuk tarihi alanları olmasaydı kim duyardı Kuşadası ismini? Tekirdağ’ın sesini duyuran markası olmuş içkileri, içki fabrikası vardı; bir zamanlar… Ya denizi? Kumbağ deyince, kırk yıl önce akan sular dururdu…

   Şimdilerde bunca kaybedişlerden sonra kazanma, şehir kimliğimizi öne çıkarma şansımız var. Karaevli Mahallesi sınırları içinde kalan Heraion Teikhos Antik Kenti ( Hera’nın Şehri) 23 yıllık emeklerin sonucunu almak, hiç olmazsa kazı alanının bir bölümünün turizme açılması, Tekirdağ ve ülkemiz için çok önemli fırsatın kaçırılmamasını sağlamaktır.

   23 yıllık kazılarında birçok insanın, kurum ve kuruluşun katkısı, emeği var. Üç ismin bu şehrin ortaya çıkması ve çıkartılmasında önemi-önemleri ÇOK büyük…

  Prof.Dr Neşe Atik, Prof.Dr. Mehmet ÖZDOĞAN ve Emekli Müze Müdürü Mehmet Akif IŞIN. Üç fedakâr, tarih, arkeoloji sevdalısı insana ne kadar teşekkür etsek azdır. Üç ismin yanına bir dördüncü ismi eklemek isterim: T.C.Rumeli Üniversitesi Rektörü H.Tamer DODURKA…

  16 Mart gününün akşamüstü, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası salonu, şehir sevdalısı insanların yanında şehir yöneticilerinin de bir araya geldiği, herkesin;   “ Artık tamam mı? Hera’nın Şehri turizm başlangıcı müjdesi verecek mi?” merak ve heyecan içinde konuşmalar yapıldı.

    İlk konuşmayı Prof.Dr. Tamer DODURKA yaptı. Çok önemli konulara dikkat çekti. Karevli sınırları içinde, Tekirdağ İstanbul yolu üzerinde olan antik Trak şehri olan Heraion Teikhos’un bir an önce turizme kazandırılmasının altını kalınca bir şekilde çizdi!

Niçin mi?

    Trak medeniyetine sahip çıkan Bulgaristan’ın hiç zaman kaybetmeden bu işe dört elle sarılmış olduğunu ve aynı zamanda Avrupa’nın ve Yunanlıların Trak uygarlığının, Türkler ve Türkiye ile anılıp ortaya çıkmamasına sıcak bakmadıkları ve unutulması için çaba gösterdiğini anlattı.

   Doğma büyüme Tekirdağ insanı gibi mi meselenin hepimizin meselesi olduğunu, bu kazılara antik Trak şehrine sahip çıkmamızı isteyen Dodurka, Avrupa tarafından ne kadar inkâr edilirse edilsin; “ Tarih zamanla bütün gerçekleri ortaya çıkartacaktır.”hatırlatmasını da yaptı.

  Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’de en az bu kazıya gönül ve emek vermişler kadar heyecanlı bir konuşma yaptı ve “ 7/24 hizmetinizdeyim, kendi adıma, belediyem adına ne yapmam gerekirse yapmaya hazırım.” Diyerek iyi dileklerle konuşmasını tamamladı.

   Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak, salonda bulunanları; “Kalbi duygularla selamlıyorum.” diyerek konuşmasına başladı. Hera’nın Şehri kazılarına bir kez daha dikkat çekerken, buranın 6 Bin yıllık geçmişi olduğunu da söyledi.

  İstanbul Rumeli Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Ofisi Koordinatörü ve Kazı Başkanı Prof.Dr. Neşe Atik, yaptıkları bu kazıların Tekirdağ ve ülkemiz için çok önemli olduğunu yeniledi. Her zamanki tarih bilinci ve arkeoloji sevdalısı duygularını taşıyan bir özveri içinde anlattı.23 yıllık kazıların, emeklerin sonuna gelindiğini, Heraion Teikhos Antik Kenti’nin bir bölümünün açılması için son bir fedakârlık yapılması gerektiğini anlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşülerek gerekli izinlerin alındığı haberi herkesi mutlu etti.

   Prof.Dr. Neşe Atik, konuşmasının başında bu kazının başlaması, devam etmesi iki ismin; iki Mehmet’in beni ikna etmesiyle oldu, sözleri: Emekli Müze Müdürü Mehmet Akif IŞIN ile Prof.Dr. Mehmet ÖZDOĞAN Tekirdağ onur sayfasına kazınmış oldular.

   Yapılan kamuoyu bilgilendirmesine basının da ilgisi büyüktü. TBMM 18.Dönem Tekirdağ Milletvekili Güneş Gürseler, Tekirdağ Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Süleymanpaşa Başkanı Cüneyt Yüksel, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Eğitimci Yazar, Eğitimci Yazar Yavuz Yalçın ve Şair Kenan Oflaz, Eğitimci, Araştırmacı ve Yazar Münir Satkın ve daha birçok tarih, arkeoloji sevdalısı oradaydılar…

 Güven SERİN


 





Hiç yorum yok: