27 Mart 2023 Pazartesi

MARTENİÇKA ŞENLİĞİ

 

İnternet


                                    MARTENİÇKA ŞENLİĞİ

    1 Mart başlangıç olup 31 Mart’a kadar devam eden, insan dünyası yaratıcılığı tarafından gelenek hale gelmiş Marteniçka, Balkan geleneklerinden birisidir. Kırmızı beyaz renklerden oluşan bileklikler, baharın kokusu duyulur duyulmaz bileklere veya göğüslere takılıyor. Görülen ilk leylekle birlikte çiçek açmış, baharın dönüşümünü anlatan neşeli ve renkli bir ağacın dalına asılıyor.

   Sizin anlayacağınız dostlar, insan denen canlı, sadece yasa ve düzen sayesinde beslenip var olmuyor. Geleneklere, düşlere, efsanelere, mitolojiye de bilim ve sanat kadar ihtiyaç var.

   Düşleri, gelenekleri olmayan toplumların şenliğe dönüşen gün ve geceleri de olmuyor. Yaz yağmuru gibi sevinçler, kutlamalar yaşanıp geçip gidiyor. Festivalleri bile şenliğe dönüşmüyor…

   Ona boş ver, buna sırtını dön; yaratılmayan, üretilmeyen öyküler, sahip çıkılmayan tarihsel ve mitolojik hikâyeler toprağın sürekli ilaçlanarak çürümesi gibi çürüyor; verimsiz hale geliyor; birbirine baka baka kararan insancıklar.

   Mimar Sinan yapısı Rüstem Paşa Cami önündeki kaldırımda Martenişka renklerinde bir ağaç var. Japon kiraz ağacı olduğunu söyleyenler var. Ağacın alt dallarına bakarsanız, kırmızı beyaz asılı duran Martenişkaları görebilirsiniz. Hepsi ayrı ayrı eller, yürekler, düşler tarafından itina, dilek ve yakarışlar içinde bağlanmışlar; soluk alıp veren, belki de hisseden genç ağacın capcanlı dallarına.

   Antalya Karaalioğlu Parkı içinde bulunan, kökleri park içinde, büyük ana dalları falezlere, Akdeniz’e eğilmiş olan Çitlembik Ağacı da buna benzer yüzlerce dilek bağcığı, çaputu ile dolu.

   İnsanın insanlık yolunda karşılaşacağı gelişmeler ne olursa olsun, bir türlü erişemediği, ulaşamadığı dileklerini göklere, yaratıcıya aktarması son derece anlamlı ve fazlasıyla insani…

    Astronomi bilimini tanıyan birisinin Astroloji anlaması tebessüm içinde olur. Edebiyatı, felsefeyi tanıyan, anlayan, içinde bulunan kişilerin de en fırtınalı havaları, en korkunç zamanları tebessüm içinde anlamak ve karşılamak tartışılmaz bir gerçektir.

   Beyni, bilime, sanata, felsefeye kısacası her türlü mantık, estetik ve düş gücüne açık bir kişinin yaşama dair soruları vardır! Niçin? Ne yapılabilinir? Reddetme, öneri getirip veya kabul etme, tam manasıyla parmaklarının ucunda; Martenişka Şenliği kadar bahar sevinci ve dilekleri kokar…

   Rüstem Paşa Cami önünde birisi genç bir kız diğeri iki kadın da Martenişka bağlıyorlardı. İlk önce babaanne, sonra anne ve onların ardından genç kız bağladı Martenişkasını.

   Genç ağaç pembe beyaz çiçekleriyle toprağın derinlerine inen kökleriyle duymuştu; güneşin, baharın aceleci sesini. Duymuştu yaşamın var edici erdemini…

   Martenişkalarını bağlayanlar gittikten sonra sokuldum genç ağacın dallarının yanına. Ağırlıksız olmak nedir dedim ve sonra; ekledim:

—Büyük beklentileri, korkunç hesap sormaları nazikçe bir kenara bırakıp yoluma giderek…

Güven SERİN 

Hiç yorum yok: