TEKİRDAĞ’IN RADYO AMATÖRLERİ CEMİYETİ
DEPREM BÖLGESİNDE
Onlarla ne kadar övünsek azdır… Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti
( TRAC) TEKİRDAĞ Şubesi
üyeleri deprem bölgesine çoktan ulaştı.
Tekirdağ Telsiz Amatörlerinden birisi olan Metin Korkmaz’ı tanıdığım zamanın üzerinden yıllar geçti. Daha sonraları bu konuya tam manasıyla kendisini vermiş, adamış bir başka Telsiz Amatörü olan Mehmet Çevik’i tanıdım.
Dışarıdan baktığımızda sadece iletişim gibi görünen Radyo Amatörleri, muazzam derece önemli: Kişisel, hem kamusal ve aynı zamanda uluslararası çok ciddi öneme, saygınlığa sahiptir…
Yaşadığımız felaketi ne yönüyle anlatsak tam manasıyla kâbus… Gördük ki ilk iki gün, orada yaşayanların ve oraya ulaşan gazetecilerin ağzından; “ Haberleşme, iletişim yoktu. Haberleşmeyi sağlayan GSM şirketleri, halkın; yaralıların, deprem altında ölenlerin gözünde, vicdanında çok ciddi yaralar aldı.
Tam da burada Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti üyelerinin ister hobi, ister dünya ve ülkemizle bağ kurma, evrensel ve onursal çalışmaları, yapmış oldukları Amatör Telsiz uğraşının ne kadar büyük ve hayati öneme, önemlere sahip olduğu anlaşılıyor.
Deprem’in ilk günü Tekirdağ’dan hareket eden Radyo Amatörleri Cemiyeti üyelerimiz deprem bölgesine ulaştı. Kızılay, AKUT ekibiyle birleşen telsizciler, derhal arama kurtarma çalışmalarına katıldılar.
TRAC Tekirdağ Şubesi üyelerinden, Şube Başkanı Tamer İŞGEN ve beş kişilik ekip Hatay Samandağ’da haberleşme yardım ve dağıtımı, enkazda çalışan ekiplerle iletişim destek sağlamaya başladılar. Daha sonraki günlerde kurulan kriz merkezinin elektrik enerjisi ihtiyacı için güneş enerjisi sistemi kurarak işletmeye başladılar.
Radyo Amatörleri Cemiyeti’nin KAMU yararı gün gibi aydınlık, berrak ve felaketlerde ne büyük can simidi olduğu ortadadır.
Radyo Amatörleri Cemiyeti üyelerinin kullanmış oldukları telsiz cihazları ve özellikle frekans aralığı geniş olup, her radyo amatörünün kendi şahsi yedek cihazları (Bataryaları, antenleri ) bulunmaktadır.
Ticari telsizlerin frekans aralığı kurumalara göre belli aralıklarda olduğu gibi, kanal bilgilerini değiştirmek için programlamaya ihtiyaçları olur. Radyo Amatörleri Cemiyeti üyelerinin kullandıkları cihazların frekanslarını istenilen duruma getirme işlemi VHF, ister Kısa Dalga SSB frekansları olsun, cihaz üzerinde kolaylıkla yapılmaktadır.
İşin özeti şudur. Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti, felaket zamanlarında enkaz altına giren usta kurtarıcılar kadar önemlidir. Niçin mi? Yer üstünde iletişim sağlanamazsa, bu felaketin ilk iki gününde olduğu gibi, acil ulaşılacak yere gitme, can kurtarma ve koordinasyon da geç oluyor…
Bir felaket yaşandığında Radyo Amatörleri Cemiyeti üyeleri kendiliğinden toplanır ve göreve hazır hale gelir. Bu yüzden kamu yararına saygınlığı olan onur duyduğumuz dernek-tirler. AFAD, KIZILAY, UMKE, ORMAN BAKANLIĞI gibi resmi kurumlara ve diğer arama kurtarma ekipleriyle birlikte faaliyette bulunurlar.
Tekirdağ’ın Türkiye Amatörleri 1994 yılında kurulmuş olup 67 üyesi vardır. Merkez ilçemiz Süleymanpaşa İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde bir konteynır-taşınmalık içinde çalışmaları devam etmektedir.
Belediyelerden, kamu kurumlarından beklentileri ise kalıcı bir bina ve bazı eksik ekipmanların-donanımların temin edilerek daha verimli çalışmaları için katkı sağlanmasıdır.
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti üyelerinin her ferdi ile onur duyduğumuzu Tekirdağ insanı adına söylemeyi borç biliyorum…
Güven SERİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder