6 Eylül 2016 Salı

TEKİRDAĞ MÜZİĞE,KENT OLMAYA SUSAMIŞ


Kavala Belediyesi Konservatuvarı



Kavala Halk Oyunları Ekibi


Kavala Edirne Konsolosu Pareskevi Charitidou ,

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı,
Ekrem Eşkinat


Kavala Belediyesi Konservatuvar Sanatçısı

                                   TEKİRDAĞ MÜZİĞE, KENT OLMAYA SUSAMIŞ!



  Bir taraftan Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve bir taraftan Süleymanpaşa 2. Bağbozumu Etkinlikleri; kent bilinci edinme yolunda çok önemli adımlar…


 Hatırlatmak isterim ki; bir parça sahil yürüyüş alanları ve dinlence parkları şehrin ne büyük kıpırtısına; şehir insanının kapalı kapılar ardından dışarı çıkmasına ciddi birer sebeptir…


  Aylarca Süyeymanpaşa Belediye Başkanı Eşkinat’ın yeterince halkın içinde olmadığını, soğuk bakışlı olduğunu anlatan, eleştiren insanlar, yapılanlar karşısında sıcağın, istikrarın ve halk merkezli siyasi, felsefi anlayışın olduğunu anlamaya başladılar.

 Şunu bilmeliyiz dostlar; her yiğidin bir yoğurt yeme şekli vardır, der atalarımız. Birbirinin aynısı insanlardan korkmalıyız artık. Aynı kalıpları savunan, insan merkezli olmaktan çok sadece geleneklere, bürokrasiye hizmet eden anlayış; ne şehrimizi, ne ülkemizi uygarlık seviyesinde ileriye taşımaz.

 Çok katlı evlerimizin olması yetmiyor. Çok sesli insanlarımız, çok sesli bilimsel çalışmalarımız, sanatsal melodilerimiz olmadığı sürece; her yarım çeyrek yüzyılda bir mallarımız, mülklerimiz, hayallerimiz; YER DEĞİŞTİRİR…


  Süleymanpaşa Belediye Başkanı Eşkinat, birikimlerinin, hayallerinin, uygarlık yarışında yer alacak Tekirdağ’ın peşinde koşmanın en önemli göstergesi; yöresel değerler ile başka yörelerin değerleri arasında el ele, kol kola etkinliklere imza atıyor.


 Halk Oyunları etkinlikleri nedeniyle Süleymanpaşa Belediyesinin 2. Bağbozumu Etkinliği içerisinde şehrimize davet ettiği Yunanistan Adaları Kavalı Müziği, halk dans topluluğu ve belediye konservatuar ekibini yeterince dinleyemedik.

 Kavala Müzik Grubunu; Kavala Belediyesi Konservatuar sanatçılarını dinlediğimiz kadarıyla, kendimizi bulmak, hissetmek, kendi değerlerimizi yüceltmenin yanında, yüzyıllardır iç içe, yan yana yaşadığımız Yunan Kültürünü de, müziğine de nasıl özlediğimiz, özümsediğimiz ortadadır…

 
  Basın Yayın ve Halka İlişkiler Müdür Vekili Cihat Akçakaya’ya etkinlik için teşekkür ettikten sonra kardeş şehir Kavala Belediyesi Konservatuar sanatçılarını tekrar gelip gelmeyeceği sorusunu, bu grubu tekrar görmek istediğimizi hatırlatınca; o da, belediyenin ilişkilerinin çok iyi olduğunu ileriki zamanlarda Kavala Müzik Grubunun tekrar şehrimizde olacağını söyledi.


  Madem söz Yunan ve Türk kültüründen açıldı; mademki birbirini çoktan anlamış iki milletin, birbirine çoktan kaynamış kültürleri vardır; günümüzden 2400 yıl önce Sokrates’in de katıldığı şairler, filozoflar toplantısından bir şeyler aktarmak isterim.

  Bu aktarım aynı zamanda kardeş şehir Kavala ve bu şehri müzikleriyle şehirden şehre yaşayan Yunan Adaları Kavala Müzik Grubuna minnetle selamlayarak sunmak isterim!

  2400 yıl önceki şair ve filozoflar toplantısında Sokrates orada bulunanlara şöyle seslenir;

“ Odur içimizden yabancılık duygularını silip, yerine yakınlık duyguları getiren. Şu bizimki gibi bütün toplantıları ona borçluyuz. Odur bizi toplayan bayramlarda, korolarda, kurbanlarda. Kaynaşmaya yol açar, yabanlığa yol vermez. Bizi iyiliğe dost, kötülüğe düşman eder. İyiliğinde cömerttir.”

 Sokrates bununla yetinmez, bu güzel Tekirdağ şölenine bir de şiir armağan eder;


İnsanlar barışır, deniz durulur,

Rüzgâr diner,

Bir uykudur iner dertler üstüne.

  Yunanistan Edirne Konsolosu Paraskevi Charitidou’nun ifadesi, seslenişi gibi;


“ Denizimiz bizi birleştiriyor.” Tıpkı, hikâyelerin, mitolojinin, melodilerin birleştirdiği gibi…

 
 Güven Serin 
 









2 yorum:

Esin Bozdemir dedi ki...

Hemen her yıl gittiğimiz Tüyap'daki Emitt fuarında da benzer organizasyonlar olur.. sadece Anadolu değil.. uzak yakın tüm komşu ülkeler, geleneksel halk oyunlarını büyük bir coşku içinde sergilerler...bu etkinliklerde bariz bir şekilde gözlemlediğimiz, birlik ve beraberlik duygusunun dil, din, ırk gözetmeksizin çok güçlü bir şekilde yaşanmış olduğudur. Çocukların ve gençlerin birbirleriyle kaynaşmaları ne hoş bir tablodur... görünen odur ki, halkların birbirleri ile hiç bir derdi yoktur... halklar hep barıştan yanadır..

Kavala Belediyesi Konservatuvar ve Halk Oyunları Ekibi'ni.. ve bu etkinlikleri hayata geçiren kurumları ayrı ayrı kutluyorum. Teşekkür ederim Güven.

GÜVEN SERİN dedi ki...



Kardeş şehir Kavala ve halk oyunları sunan folklor ekipleri,müzisyenler ve ses sanatçıları;hepsi insana dair duyarlılığı;iyi ve güzel,adil olmanın alkışını istiyor;elbette alkışlamayı da bilerek...Teşekkür ederim Esin..