11 Aralık 2017 Pazartesi

PARA İÇİN HER ŞEYİ YAPARDIK!





PARA İÇİN HER ŞEYİ YAPARDIK
---------------------------------------------

  Sessizliğin Bakışı ve Öldürme Eylemi; birbirine destek veren iki belgesel; yarım yüzyıl önceki yaşamları; Endonezya’da işlenen bir milyon insanın öldürülmelerini anlatıyor.

  Komünistleri yok edeceğiz derken, bir devletin gangsterlere teslim oluşu,işbirliği yapması ve halen,o katillerin devlet tarafından korunmasını;bu iki belgeselle,insan hayatının,zalimlerin eline geçince ne kadar değersiz oluşunu;içiniz burkularak izleyeceksiniz.

  İnsanı anlamak, anlatmak için, ölümlerin, öldürülünlerin, işlenen büyük cinayetlerin ve eziyetlerin sayısı da yetmiyor. İnsan böyle bir varlık. Yıllar önce Almanya’da çalışan bir Türk işçi, Adana’ya, doğduğu yere tatile gelmiş, hastalanmıştı. Alman Hükümeti, sırf o işçi için; bir tek insan için özel bir uçak yollamıştı.

  Bir taraftan yaşatma eylemi, bulunan aşılar, üretilen nice eşya, ilaç, araç gereç; insanın ellerine, bedenine iyi gelecek en güzel kremler, kokular; bir taraftan;

  “ Öldürdüğümüz insanların kanını içmeseydik kafayı yerdik!” Katillerle yapılan belgeselde, öyle rahatlar ki, bu işin onları ünlü yapacağını, seslerinin daha fazla duyurulacağından dolayı da sevinç içindeler.

  Artık yaşlanmış, bir parça vicdan tınılarını dinleyenlerin yorumları ise ürpertici bir gerçeğe dokunuyor;

  “ Ölmek istemeyen insanları öldürüyorduk! Bizim öldürüş şeklimiz neşeliydi! Para için her şeyi yapıyorduk!”

  Korkunç, vahşet; Bir milyondan fazla insan; işkence ederek ölüme gönderiliyor ve dünyanın bir ucunda; bir tek insan için her şey yapılabiliyor… Hangi ses? Hangi film-belgesel? Tam olarak bu cinayetleri anlatmaya yeter ve insanlığa panzehir olarak sunulur?

  Bu evrenin bilinen tek yaşayan gezegeni; yaşam için ne kadar çok öldürüyor? Bu işe bir anlam yüklemek, bunu bir kavrama teslim etmek; beni teslimiyetsiz, dermansız bıraksa da; insanın korkunçluğunun en kötüsünün daha bitmediğini de biliyorum.

  Bu ölümlere, cinayetlere, bulunacak etiket, ifade biçimleri ortada; cehalet, çıkar ve ideolojik nedenler. Dünyayı yönetin bu kadar çok eğitimli insan, bu vahşet sahnelerini izlerken; kurgu ve yönetmen kılığında ne çok sırıttıkları, ne çok ölümle de alakalı olmalı…

 Bütün mesele, şeytansı bir zekâ, esas tehlike en bilgiç, en hasta ve en zeki olanlarda gizli! Onlar için kıyamet gibi figüran-piyon; her yerde; katiyen, şaşmaz bir şekilde göreve hazırlar…

https://www.politikfilm.org/belgesel/1339-the-look-of-silence-sessizligin-bakisi–2014-filmi-izle.html


 Güven Serin 




Hiç yorum yok: