Sayfalar

16 Mart 2019 Cumartesi

SIZLANMALAR BAHÇESİ


Mehmet GÜLERYÜZ



Mehmet GÜLERYÜZ


SIZLANMALAR BAHÇESİ
-----------------------------------------

  Sanatçı Mehmet Güleryüz’ün “Sızlanmalar Bahçesi” isimli sergisi Fransa Paris, Galeri Cyril Guarnieri’de açıldı. 6 Nisan’a kadar sürecek sergide, insanın; hatta insanlık yolunda üretmeye başladığı ilk yıllardan beri farklı sanat dallarından birisi; çizgiler, desenler; resmin yardımıyla iç sıkıntılarını, şikâyetlerini anlatma biçimlerini dile getiren bir çalışma…

  81 yaşına giren sanatçını, en çok huzur bulabileceğimiz olan bahçenin özgürlüğüne, kendimizi bulup, üretim yapma, yorulma, sızlanma eşliğinde yaşam trajedi ve çelişkilerinin hafifleyecek oluşunun, olma ihtimalinin dikkatini çekiyor.

   Sanatını, müziğe benzeten Güleryüz, insan dinamiği olan yüz hatlarına düşen, ruhsal, psikolojik titreşimleri de göz önünde bulundurarak, düşsel alanla, bilinen zamana, oradan da bir üçüncü boyuta adım atıyor.

  Tıpkı Dante’nin İlahi Komedyası eserinde ki özgürlük alanından seslenişini yapar;

“Sağıma döndüm ve öbür kutbu düşündüm,
Ve ilk insandan başka hiç kimsenin
Görmediği o dört yıldızı gördüm.”

   Dört yıldız diye anlatılmak istenen; “ Adalet, Hakkaniyet, Öngörü ve Ilımlılık”

  Mehmet Güleryüz de desenlerin, ritmi, düşünce ve çabanın genişliği, iç sıkıntılarımızın ferah bir bahçede yön ve irade bulacağının titreşimlerini yayıyor, sanata gönül vermiş, yaşamın ağır yükünü üstlenmek yerine, yükleri hafifletme telaşı içinde olan biz insanlara…

Güven Serin 





2 yorum:

  1. müzik resim mantıklı tabisidee. matematik gibi, analitik işler :) analitik zekalı kişiler debiyatta da iyi olurmuş, kurgu açısından, ovuz atay da miyendis zateeen :) eco da romanını yazarken, dakikaları bile hesaplıyormuş, bu bölümü okur kaç dakkada okur, iki tren istasyonu arasında okunacak bölüm yazarmış :)

    YanıtlaSil

  2. Vay canına Deep;yeni edebi değerler öğrendim sayende:)) Sanırım tam donanımlı,her iki beynin yüceliği,genişliği,sınır tanımazlığı edebi,felsefi uzayda ciddi bir yol alıyor;çok az sanatçıya-insana kısmet oluyor bu yüksek marifetli deha güçleri..Şekspir'e,Carvantes'e,Montaigne'ye bu yüzden fazla yaklaşmak mümkün değil;Nice;o büyük ulu yalnızlığı da yok sayamayız:))

    YanıtlaSil