GANOSLAR-IŞIKLAR, TEKİRDAĞ İÇİN FIRSAT-ŞANS
7 Mayıs günü Tekirdağ’ın güney batısına doğru; Ganoslar diyarına yola çıktık. Yöreyi avucunun için gibi bilen Yunus Çakır, doğada olmak, insan sosyalliği ve kültürel yaşamına inanmış olan diğer arkadaşlarım; Lokman Turan ve Özkan Papatya, bildik yolun yolcusu olmak, bir günlüğüne de olsa sıkıcı şehir gününü, farklı ve masalımsı bir Ganos gününe çevirmek için yine dağlardayız.
Aynı arkadaşlarla bir yıl önce Ganoslar’ın kuzey tarafını; Semetli Köyü-Mahallesi kır ve dağlarında “Şafak Yürüyüşü” yapmış, günün diğer günlerden ayrılması için yürümüştük.
Ganoslarla içli dışlı oluşumun üzerinden geçen yıllar, bu alanda kendi tecrübe ve dönüşüm bilinci ve tercihlerine de sahip olmamızı sağladı. Bildik ticari, zoraki yürüyüş, kamp olgusundan öte, gönüllü ve kalbimize, günlük yaşama daha çok şey ( Duygu, etkinlik, tecrübe, marifet) katmak için üç yöntem geliştirdik.
Ganoslara; kır, doğa sevgi ve saygısı olan, bizimle gelmek, yürümek isteyen her yaşta insanın gelmesi adına:
Gece Kampı
Şafak Yürüyüşü
Gündüz Kampı
Olarak üç ayrı doğa buluşması,
etkinliğini kültürel hale getirdik. Yıllar yılları izledi ve gördük ki dağlara,
vadilere, doğanın en özgün yerlerine harcanan her emek, fazlasıyla geri
dönüyor.
Nasıl mı?
İnsan ruhunu ve sosyal yaşamını
zenginleştirmenin yanında, doğa ve insan arasındaki; kırılgan, kaba, anlaşılmaz
konularını da bilgelikle süslüyor…
İster gündüz kampı, ister gece kampı yaptığımız yerlerde, bizden önce kamp yapmaya gelenlerin bıraktıkları rezillikleri-pislikleri (poşetler, şişeler, kaplar) görünce tüm samimiyetimle söylemek isterim ki söyleyecek, yazacak, onları taraf edecek sözcük bulamıyorum.
İnsan denen canlı; neşe, huzur bulmaya, arkadaşları, eşi, dostu ile piknik yapmaya geldiği yerlere nasıl kıyar? Ne korkunç bir tercih, kabalık ve yaşama kıçını dönme biçimi…
Gündüz kampı için Ganoslar bölgesi tam manasıyla ideal yerlere sahip. Sadece gündüz kampı için mi? Hayır! Gece kampı ve yürüyüş yolları, patikaları adına seçenek zengini bir yer.
Ganoslar bölgesine geldiğimde, uçsuz bucaksız görünen dağların ışığın her dakikasında değişme biçimlerine, mitolojik hissiyatın yanında, insan denen canlının kalbine düşen zarafete her zaman hayran kaldım…
İç içe geçmiş tepeleri, vadileri, çok yakın gibi görünen zirveleri, inanılmaz bir serüven, deneyim kazandırdığı gibi, ormanlık alanları yöre için tekrar ekoloji, ekosistem adına alınan yolun önemini de gösteriyor.
Bölgeye her gidişimde bakarken, yürürken sanki bastığım yere, manzaraya kıyamayacak derece duygulara kapılıyorum.
Burası Tekirdağ için, bölgemiz ve ülkemiz için: FIRSAT ve ŞANS… Yürüyüş yolları, hatta bulunup tespit edilecek ANTİK YOLLAR, balon turizmi, at turizmi, deniz turizmi için tam manasıyla bakir alanlar…
Buraları titizlikle korumamız gerekirken, bağcılık, şarapçılık, Hora Feneri, Kral Yolu ve Gelibolu ile Tekirdağ arasında kurulacak, ortak yapılacak yürüyüş, balon, tekne turları, turizmi için de ayrı bir fırsat, şanstır…
Her zamanki gibi yürüyüş arkadaşlarım, bahar sevinci olan Hıdrellez neşesini, bereketini Ganoslar gündüz kampına taşıdılar. Yunus ustanın marifeti, közde kaşla göz arasında pişirdiği biber, patlıcan ve diğer gıdalarımız, sembolikte olsa Ganosların kuzey ovalarını, tepelerini gören tepeye yaptığımız yürüyüş; günü, görsel şölenden öte; felsefik, sosyal, kültürel bir şölen ayrıcalığına taşıdı…
Güven SERİN
Çekme karavanla çıkılabilir mi oralara ?
YanıtlaSilEvet,her türlü ziyarete belki de en uygun bölge; Ganoslar-Işıklar Dağları...
YanıtlaSilÖzellikle Uçmakdere,Gaziköy yakınlarını,orada bulunan harika tepe veya vadileri de tercih edebilirsiniz
Teşekkür ederim bilgi için, aklımızda olsun :)
YanıtlaSil
YanıtlaSilBen teşekkür ediyorum; bu yerleri görüp,buralarda kamp yapmanın bünyeye çok iyi geleceğini şimdiden söylemek isterim.Aslında,kamp olayını mecburi bir iş gibi yapmaktan çıkartıp,çok küçük gruplarla,grubumuzla oldukça sağlama,sürekliliğe dönüştürdük.Gündüz Kampı,Gece Kampı ve Şafak Yürüyüşü isimleri,çeşitlemeleri altında üç ayrı kültürel,sosyal faaliyet mümkün buralarda...