Sayfalar

8 Aralık 2022 Perşembe

GÖKYÜZÜNÜN AĞABEYİ JÜPİTER

 

İNTERNET

                                GÖKYÜZÜNÜN AĞABEYİ JÜPİTER

  Bir parça astronomi merakınız varsa, her ay açıklanan gökyüzü haritaları veya akıllı telefonlar sayesinde başımızı göğe kaldırdığımızda pekâlâ; “ Ah, Jüpiter, Venüs, Mars, Merkür diyerek başka dünyalara yolculuk yapabiliriz.

   Astroloji dünyası için de Jüpiter çok önemlidir. Roma mitolojisinde Tanrıların kralıdır Jüpiter. Yani, en büyüğü, en güçlüsü…

   Bizim kendi Güneş Sistemi içinde de en büyük gezegen Jüpiter’dir. Yani, gezegenlerin en büyüğü, kralıdır…

    Dünyaya, evrene ve yakın çevremize bakış açılarımızı anlamlı ve eğlenceli kılan etkenlerden birisi; Astronomi. Diğeri ise astroloji. Edebi dünyayı da arkanıza alırsanız, en ciddi olaylar karşısında bile tebessüm cepte sayılır…

   Mevlana,800 yıl öteden dahi “Yeni şeyler söylemek lazım” diyorsa, yeni ve doğru şeyleri kim üretiyor, kim söylüyor diye iyi bakmak lazım!

   Mustafa Kemal Atatürk’ün evrensel seslenişidir ülke gençlerine:

 —Bir gün benim fikirlerimle çelişkiye düşerseniz, bilimi seçiniz.

 Niçin bilim? Çünkü yeni şey söyleyecek en hakiki bilim dallarından Matematik, Fen, Fizik, Kimya; görüp, ölçüp, tartıp, tartışıp gün yüzüne çıkacak en hakiki ve en yeni gerçekliğin, bilimin peşindedirler.

    Bu bilim dalları için “ Bir şey olmaz abi! Vardır o kadar! Ya tutarsa!” diye bir açıklama yoktur. İnceleme, dinleme, hesaplama ve uzayı bile anlayacak becerileri geliştirme bu bilimler sayesinde gerçekleşir.

  O zaman tekrar başımızı gökyüzüne çevirip, en büyük gezegenin pırıltılı dönüşüne, belki de ileride insanlığın, bu devin-Jüpiter’in uydularından birisi olan Europa’ya göçünün, kaçışın da öykülerine hem bilimsel, hem de mitolojik, astroloji açıdan yaklaşalım…

  Bizim de hakkımızdır; öğrenirken eğlenmek… Eğlenmeyi şımarmadan, safsatadan, dağınıklıktan kurtaran en güzel şeydir bilim… Sonsuzun içinden bir sürü sonlu türküler, öyküler, masallar çıkarmak, üretmek mümkün…

   Jüpiter niçin bu kadar önemli? Dünya’dan yaklaşık 800 milyon km uzaklardaki devin bize ne gibi yararı dokuna bilir? Bilim dünyası her geçen gün Jüpiter’e daha büyük saygı duymasının nedeni var.

   Eğer, Jüpiter olmasaydı, uzaydan dünyaya düşecek kuyruklu yıldızların, asteroitlerin haddi hesabı olmayacaktı. Bugünkü yaşam olmayacağı gibi, bizlerin solukları, kalp atışları, korkunç kargaşaları da olmayacaktı.

   Büyüklüğü, çekim kuvveti sayesinde, uzayda dolaşan ve çok hızla, yaşam dolu gezegenimize doğru gelen kuyruklu yıldızları büyük taş kütlelerini kendi içine çekip, gaza çeviren Jüpiter, sadece dünyayı değil bütün gezegenleri koruyor, ağabeylik yapıyor.

   Jüpiter’e kral demeyelim de kime diyelim? Bizler küçük hesaplarımızla, değerli mülkiyetleri sınırlara, şart ve koşullara kayıt ettirirken, Jüpiter, hiçbir karşılık beklemeden yaşama engel olacak neredeyse bütün kötülükleri engelliyor.

   Bu arada daha yeni bilimsel bilgilerden birisi, Jüpiter ve uyduları, güneşimiz söndüğü zaman, yani öldüğünde bile yaşamaya devam edecekler. Muhteşem bir şey değil mi? Jüpiter’in uydularından Europa’da su bulunduğu gerçeği bilim dünyasını heyecanlandırıyor.

   Bilimin verdiği haberlerden sıkıldıysanız, denge için Astroloji’nin sunduklarına kulak verin derim. Jüpiter, zenginliği, varlığı, maddesel kazançları yönetiyor. İyimserlik, inanç, adalet, iyilik, güven, sadakat ve akıl da Jüpiter’in temsil ettikler-indendir.

   Velhasıl dostlar, Jüpiter iyi abi; destansı abi…

 Güven SERİN 

 

 

  


2 yorum:

  1. Ne hoş bir yazı! Benim telefonumda Nasa'ya ait Jüpiter fotoğrafları kayıtlıdır:) Yakınımda dursunlar isterim. Hem anlattığınız gibi Jüpiter'in özellikleri nedeniyle hem de güneş burcum Yay'ın yönetici gezeni olması nedeniyle:)
    Kaleminize sağlık!

    YanıtlaSil

  2. Duyarlılığınız,paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum...

    YanıtlaSil