TEKİRDAĞ’DA KÜLTÜR ve SANATIN KALP
ATIŞLARI HIZLANDI
Yıllardır düşlerini kurduğum şeydi, yaşadığımız şehirde Devlet veya Şehir Tiyatrolarının kurulması. Sanat tutkumuzu, açlığımızı ülkemizin diğer büyük şehirlerinden gidermek için harcadığımız çabaların çok daha azını harcayarak şehrimizin sanat ışığını, halkımızın kültürel ve sosyal yaşamın içerisinde huzur, neşe, bilinç içinde dolaşmasını hep hayal ettim ve bu uğurda yüzlerce yazı yazıp gazetemiz Habertrak’ta yayınlandı…
Tekirdağ insanı yeni Büyükşehir binasına da kavuştu. Buranın çok büyük alana yayıldığını biliyor, şehir yerel yönetimi adına bütün kurumları içine aldığı gibi, her yönüyle örnek bir yapı olacağını okumuş, dinlemiştik.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Feride Ataç’ı arayıp yeni binamızın kültürel, sosyal ve sanat alanlarını gezmek istediğimi söyleyince, Basın Yayın Şube Müdürlüğü ile Kültür Şube Müdürlüğü’nün yardıma hazır olduğunu söyledi.
Saat 11:30 da Büyükşehir Belediyesi bina girişinde beni karşılayan iki değerli insan: Kültür Şube Müdürü Hüseyin Güler ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’ndan Recep Darı ile şehir insanımızın buluşacağı, hasret kaldığı tiyatro, konferans, her türlü sosyal etkinlik, sergi, dinlenme, gezinti yerlerini tek tek gezdik.
Kırmızı koltukları olan salon (Konferans Salonu) 468 kişi aldığı gibi aynı zamanda tiyatro sahnelenmesine çok uygun. Tam manasıyla görkemli ve sanatçıların kulis için kullanacakları yer, sahne, koltuklar, içerideki ses sistemi her şey, sanatın kalp atışları ve şehir insanının özlemini, açlığını ve kavuşum anını anlatıyordu…
Şimdilik ismi Konferans Salonu olan yeri ziyaret ettikten sonra tanıdıklarla paylaştığımda buranın ismi: -Yılmaz İÇÖZ Tiyatro Salonu olmalıdır, diye ısrarla ifadelerine yürekten katılıyorum.
Biraz aşağıda yapılan bir başka salon, çok amaçlı etkinlikler için hazırlanmış. Yakında açılması planlanan kafeterya, sosyal ve gezinti alanların içerisinde kalan dükkânlar, çiçek havuz parkları görülmeye değer…
Yine, bu işe gönül vermiş insanlarla bu konuyu yorumlayıp analiz ettiğimizde ortaya çıkan gerçek şudur; “ Halk, halkın her kesimi, her mahallesi bir şekilde Büyükşehir Belediyesi Sosyal, Kültürel alanlara çekilmelidir.” Düşünceleri üzerine oldu. İçinde halk yoksa sadece belli ve sürekli insanlar varsa, o alan yetmiyor, yetemiyor, şehir insanlarına hitap edemiyor…
Çok amaçlı ve Tiyatro Salonu olarak da kullanılacak sanat ve kültür etkinliklerinin yapılacağı binanın hemen önünde harika bir Atatürk Heykeli var. Şunu söylemeliyim ki, yeri inanılmaz derece YANLIŞTIR… Binanın girişine ve oldukça yüksek bir sahneye yapılması çok yerinde olacaktır. Aceleyle oraya konulduğunu düşünüyorum.
Ankara Etnografya Müzesi önünde bulunan Atlı Atatürk heykelini-anıtını hatırlatmak isterim…
Dedik ya Tekirdağ’ın sanat adına, kültürel, sosyal etkinlikler adına kalp atışları fazlasıyla duyulmaya, şehrin ölü geceleri, durağan hatta duraklamış sosyal, kültürel, sanatsal zamanları her aşamada canlanmaya başladı.
Örneğin, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi, her geçen ay, yıl hızını arttırmaya devam ediyor. Özellikle, Eylül 2019 tarihinde atanan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu’nun gelmesiyle neler oldu?
Diğer illerimize ait Devlet Tiyatroları, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Müdürlüğü Büyük Salon’da “SAHNE” demeye başladılar. Neredeyse her gün, her hafta bir sergi, müzik gruplarının çalışması için her türlü imkân düşlerini kurduğum Tekirdağ’a çok yakışıyor.
Son on gün içerisinde neler oldu ve olacak diye yazmak isterim. Tekirdağ Mali Müşavirleri’nin çok başarılı çalışmaları sayesinde sahnelenen tiyatro; Komik Para, Bestekâr Cahit Gökalp Konseri, Azerbaycan Kardaş Kömeği Hakan Tokuç Sergisi,29 Ekim gecesi, Bursa Şehir Tiyatrosu, Uçurtmanın Kuyruğu ile Yahya Kemal Beyatlı Büyük Salon’da sahnelenecek.
Saymadığım, sayamadığım onlarca etkinlik, Tekirdağ Süleymanpaşa insanının yüz yıllık suskunluğunun da karşılığı olmalı…
Bu arada, söz açılmışken, Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Binası Kültür-Konferans Salonu var, burada bir sürü etkinlik yapılıyor. Üniversite yaptığı etkinlikleri şehir insanıyla bütünleştirir, daha yaygın duyurur ve el uzatırsa, zaten atmaya başlamış, şehrimizin kalp atışları, heyecanı, coşkusu daha da anlamlı kalıcı ve dönüşüme uygun olur…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder