13 Aralık 2017 Çarşamba

KÜFÜRBAZLIK ÖRTÜ MÜ?

BİZDE Kİ KÜFÜRBAZLIK BİR ÖRTÜ MÜ?
---------------------------------------------

  İster istemez düşünmeden edemiyorum; sürekli dilinde aynı argo sözcükler ve her daim erkekliğin yüce katlarında dolaşırken, başka bir şeyler mi gizlenir diye? Öyle ya; şeyinden derdi olmayan, oturuşmuş bir ruh yapısı-karakteri olan insanın, iki de bir, bir başka insanın anası, babası, bacısıyla uğraşması neden?

  Bu küfürbazların bir de öteki yüzleri var. Bir görseniz! Bir resmi yerde bir iş için, aradıkları, dayı amca; bir tanıdık için nasıl el pençe divan durduklarını; Kemal Sunal ile Şener Şen filmlerine rakip olacak kadar şaşırtır insanı.

  Bir sıkışmaya görsünler; öyle mahcup, öyle kul-köle; “ mokunu yiyem ağam!” sonucuna kadar ulaşabilirler.

 Küfürbazların yarışması yapılsa ülkemizin dereceye gireceğini tahmin ediyorum. Bir küfürbaz fıkrasını Bedri Rahmi’nin kaleminden, yıllar önce; 1953’de Cumhuriyette çıktığı hali buraya taşıyorum;

  Romanyalı bir arabacı, memleketin en büyük papazını kralın taç giyme törenine yetiştirmekle görevlendirilmiş. Yol uzun ve bir sürü aksilikler çıkar. İşin garibi, bizim arabacı küfürsüz araba yolculuğu yapamazmış.

  Bir başka önemli olay da; başpapazın önünde katiyen küfür etmek yasaktır. Tabi ki bu önemli yolculuk, istenen hızda gitmez. Her türlü aksilik çıkar. Başpapaz kralın taç giyme törenine yetişememe gibi bir durumla karşı karşıyadır.

  Başpapaz arabacıya, atların niçin isteksiz yürüdüklerini sorar. Arabacı da, atların küfürler duyarak şahlandığını, buna alışık olduğun anlatır.

  Başpapaz; “ Aman, istediğin gibi küfür et. Yeter ki beni zamanında törene getir.”

  Arabacı rahatlamıştır. Basar küfrü; atlar şahlanır. Kırbaç şaklar ve tören yerine zamanında gelirler. Arabacının küfürleri ise hep azizler üzerineymiş. Yokuşların dikliğine göre aşağı yukarı bütün azizlerin ismini hatırlatmış…

  Menzili maksuda geldiklerinde başpapaz gayet memnun! Arabacıya bolca bahşiş verir. Sonra kulağına eğilir; “ Azizlerden iki tanesini unuttun evladım. Bari onları da belle.” Mübareklerin isimlerini arabacıya söylemiş.

 Güven Serin 



Hiç yorum yok: