6 Haziran 2017 Salı

BU İŞ DAHA BİTMEDİ



BU İŞ DAHA BİTMEDİ
-------------------------

  Ahmet Cemal,5 Haziran gazete köşesinde, yine onu;o büyük hissiyatın yorgun bedeninin seslenişi;tıpkı beş yıl önce çevirisin yaptığı Hermanh Broch’in Vergilius’un Ölümünü anlatan eserde ki Vergilius’un son on sekiz saat üzerine anlatılan büyük destanın,kendisine süzülen,kendisinin de bu destanda yer alacak bir karakter olduğunu anlatan duygusallıkta,tarihe bir parça iz kalıp,anılma yürekliliğiyle not düşmüş.

 Bu iş daha bitmedi, diyor Ahmet Cemal. Bir hastalığın daha atlatıldığını, yapılması gerekenlerin, anlatılması lazım gelen hikâyelerin olduğunu yazıyor.

  Bu sefer o büyük destan, yüce eserden söz etmiyor. Romalı komutan Augustos’un emriyle İtalya’ya getirilen Latin Şairin son saatlerinde anlattığı o büyük hikâye yerine yakın zamanın hikâyesini anlatıyor Ahmet Cemal.

  18 yaşında faşistler tarafından kurşuna dizilen Federico Garcia Lorca’yı dillendiriyor, yorgun bedeninin ona geri verilen saatleri, günleri; belki yılları hatırına. Kendi anlatımıyla Cemal’in; “Bu yıl ölümün kıyılarına üç kez yolculuk yaptım.” Diyecek kadar edebi cesaret, belki duygusal bir yakınlaşma okuyucuyla; bir edebi vedalaşmanın; hiçbir zaman tamamlanamayacak insan tokluğunun aktarımı…

  Federico Garcia Lorca, kim bilir kaç kurşunla öldürüldü? Sanata dair bir tek sözcüğü dahi öldüremeyen kurşunlar, zanaat ve sanatı ortaya çıkartan insanı öldürmeyi öteden beri sever. Bu ölüm, öldürmedir, yaralayan, yok eden sanatı; tıpkı, yok edilirken, var olacağının kanıtı, dilden dile, hikâyeden hikâyeye aktarılacağının ateşinin meş'alesinin de aynı anda yakıldığı gibi…

  Ahmet Cemale; Vergilius’un dünya zamanıyla 2050 yıl önce yaşamış ruhuna, edebi sanatına sımsıkı tutunmuş yazara; uzun ömür, sıhhat diliyorum. Dünyevi yalnızlığını, o büyük ışıltılı evrenle dengelediğini biliyorum.

Güven Serin 



4 yorum:

Makbule Abalı dedi ki...

Bazı insanlar vardır; Hiç tanımadan, ya anlatılanlardan, ya okuduklarınızdan ve gördüğünüz bir resimden bir yakınlık duyarsınız. Bir saygı uyanır içinizde.Elinizdeki bilgilerle yetinmezsiniz. Biraz daha bilgi edinmek, farklı şeyler de öğrenmek istersiniz.
"Bu yıl ölümün kıyılarına üç kez yolculuk yaptım" dese de yaşamla barışık, kendisiyle barışık bir insan, nice kahramandan daha kahraman sayılabilir.

GÜVEN SERİN dedi ki...


Teşekkür ederim Makbule Hanım. Farklı,değerli bir gözlem...

Arzu sarıyer dedi ki...

Çok üzgünüm ;ne yazıki "ölümün kıyıları" O'nu geri dönülmeyen yolculuğa çıkardı...Yine çok erken ölüm ;daha yazacak ve çevirisini yapacak ne çok eser vardı kimbilir.Ne mutlu ki senin yazıların arasında yaşayan bir kaç Ahmet Cemal var,teşekkürler Güven.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Üzgünüm...Teşekkür ederim sevgili öğretmenim..