7 Şubat 2017 Salı

ISLIK ÇALMAK KARANLIKTA


ISLIK ÇALMAK KARANLIKTA
----------------------

  Kimi çam kokan günde ıslığı tutturur Sait Faik gibi. Kimiyse, anlatılmış gece öyküleri, masalları, korku tünellerini getirir da aklına, dağıtmak için keçileri, perileri, kötü düşünceleri…

  Öyle veya böyle; ıslığın hoşluğu, kendini vermişliğin, nefes alışın, notaların akışına cevap verişin de karşılığıdır, soluğun şekillendirilmesi.

 En zor anı ise, mezarlığın yanından geçenler yaşadı. Islık çalmanın tabusal freni yüzünden sığındı bolca dualara; gecenin ürpertici dokunuşlarını yok etmek adına; bildiği, bilmediği, tam veya yarım; bütün dualar bir çırpıda okunur; çünkü horoz ötene kadar inmez, üstüne binen, hınzır peri.

  Karanlıkta Islık Çalmak, Cahit Sıtkı Tarancı için yazılan bir oyundur. Bilimsel Tiyatro Atölyesinin Sahnesinde Cahit Sıtkı anlatılacak.

  Abbas’a seslenilecek vakit tamam olunca. Çilingir sofrası da kurulacak bir güzel. Kırbaçlar şaklayacak, dinmeyen kalp ağrıları için…

  Anladığım şudur; Bilimsel Tiyatro Atölyesi, çöl rüzgârlarına, sıcak kumlarına; hatta sıcak ve keskin sert kumlara sanatın bin bir türlü hikâyesi, donanımı ile bir vaha sunuyor. Serin pınarları, yemyeşil ağaçları olan bir yaşam alanı.

 Güven Serin 


Hiç yorum yok: