10 Ekim 2016 Pazartesi

AMACIMIZ İYİLİK,ANDIMIZ İYİMSERLİK



Yaşlılık,yaşlanma güzel şey;kaslarımız,irademiz ve
üretim gücümüz sağlamsa... Güzel şey...



                            AMACIMIZ İYİLİK, ANDIMIZ İYİMSERLİKTİR



Çalışmamın başlığı TÜRYAK ANDI içinde geçen bir cümle… Bu andın öz felsefesini bu cümleyle izah etmek; anlatmak mümkün…

TÜRYAK Nedir?

  Onların sloganında ki gibi; Zaman geçmeden gelecek zamanlar yaratan ve her şehirde, kasabada, köyde olan nadide insanlardan olanlar…

TÜRYAK, Yaşlılık Konseyi Derneğidir. Yaşlıların birikmiş bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak, onların sorunlarına çözümler üretmek ve toplum hizmetlerinde yararlar sağlamak isteyen değerli bir kuruluş.

  60 yaş üstü insanlara yaşlı demek adet olmaktan çıkıyor. Bedensel, ruhsal açıdan dimdik duran bir sürü 60 yaş üstü insan tanıyorum. Kendini nice genç sanacak insana imrendirecek derece örnek olacak; üretken, hareketli ve sağlıklı insanlar…

  Ülkemizde 55 yaş üstü insan sayısı 13 milyon. Ciddi bir rakam! Birçok ülkeden de çok… Bu insanlar nerede? Ne yaparlar? Yaşlanmanın adil tarafında, hak ettikleri saygıyı görüyorlar mı? Yoksa birçok kentte olduğu gibi; varken, yok mu sayılıyorlar?

  Son zamanlarda Süleymanpaşa Belediyesi, Büyükşehir Belediyemiz insanın merkezde olduğu; insansız hiçbir şeyin tamam olmayacağını anlatan, gösteren çalışmaların başlangıcını yapıyorlar.

  Açılan parklar, dinlenme yerleri lüks değil birer zorunluluktur. Yağmaya alışmış insanlara bütün bunlar lüks, anlamsız görünse de, insan denen canlının duygularını içe saydığınızda nasıl bir “hiç” olduğunu, hastanelere, deprasyon ilaçlarına, tedavilerine bakarak anlayabilirsiniz.

 Çocuklar ne kadar değerliyse; yaşlılar; yaş sınırını matematiksel olmaktan öte taşıyan değerler-eserler ciddi projelerle yaşamın tam da içinde; merkezinde olmalı!

  TÜRYAK bunu yapıyor; gönüllü bir inanmışlık içinde… Yaşlı insanı; “ Kıdemli Vatandaş” olarak görüyorlar. Değerli bir sesleniş; Sıfat…

 Yaşlılığı sadece rakamsal artış görmeyen; bunu kabul etmeyen TÜRYAK, yaşlanmayı kamuoyunun ilgisini çekecek projelerle en güzel sosyal sorumluluklardan birisine öncülük yapıyor.

 Her yıl olduğu gibi 2016 yılında da Büyükşehir Belediyesi olan yerlerden seçilen Kıdemli Vatandaş, bizim şehrimizden Gömeç Göçmen olmuştur.

  Kendisini, kıdemini, bu şehre ve Atatürk Cumhuriyetine adanmışlığını, KUTLUYORUM… İnsan kalbimizde olan kıdemi TÜRYAK tescilli hale getirmiştir. Gömeç Göçmen şehrimizi temsil etmeyi hak kazanmıştır. Bu hakka, önayak olan Tekirdağ Büşükşehir Belediyesi çalışanlarını, sosyal projeleri önemseyip insan merkezli hissiyat, sorumluluk gösteren yöneticilere teşekkür ediyorum.

  Dostlarım, 2007–2016 yılı içerisinde seçilmiş bazı örnek kıdemli vatandaşlarımız ve sanatçılarımızın ismini burada paylaşmaktan dolayı onur duyuyorum;

Aydın Boysan, İshak Alaton, İlhan Cavcav, Müjdat Gezen, Suna Pekuysal, Hakkı Devrim, Yıldız Kenter, Türkan Saylan, Hayrettin Karaca, Adalet Ağaoğlu, Turgut Özakman, İnan Kıraç, Yılmaz Büyükerşen, Süleyman Seba, Erol Günaydın, Göksel Arsoy, Türkan Şoray, Filiz Akın, Ediz Hun ve şehrimizi; Tekirdağ’ı temsil eden; Gömeç Göçmen…

  Tekirdağ Çağdaş Yaşama Derneğinin Kurucu Başkanı olan Gömeç Hanımı, onu destekleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesini selamlıyorum.

  Bilmelisiniz ki Dünya Sağlık Örgütü yaşlılık yaşını 65 olarak tanımlıyor. Bir başka tanımlama ise, sağlıklı olan 65–80 yaş arasın insanların huzur yönünden en yüksek orana, algıya, hissedişe sahip olduklarına dair yapılan bilimsel çalışmaların raporlarıdır…

  Belki, saygınlığı, ünvanla, parayla, geçici zorlayıcı güçlerle satın alabilirsiniz. Kalıcı bir itibar, dinginlik; yaşamın tamamından süzülen, genlerimize işleyen kültürel yaşam felsefesiyle sağlanır.

 İtibarı, dingin bir huzuru hak edenler ise, bilgeliğe, akil ve arif olmaya; yaşama her daim sımsıkı tutunan, hayata ait toplumları oluşturan fertlerin sosyolojik, ekonomik gelişmelerine katkı sağlamayı evrensel bir borç gören kişilerdir.

  TÜRYAK felsefesi gibi;

Sözün Özü, yaşlılık rakamsal bir artış değildir. Aklı din, ruhu genç, ülkemize, şehrimize, insanlığa katkılara emek veren değerler; nadide insanlar; sizleri selamlıyorum; minneti bir insanlık andı olarak kabul ediyorum.


 Güven Serin 

2 yorum:

Olcay dedi ki...

Yazına emsal teşkil eden ruhu irdeledikçe heyecanlandım. Aslında yaşa bölünen yılların nasılda avucumuzdan akıp geçtiğini düşündükçe, bu güzel insanları onurlandıran bilincin felsefesine hayranlık duydum. Üreten insanların yaşı, yaşama katılmak ve yaşamı onurlandırmak için engel değil. yaşadığımız toplum,her şeyi yaşa,yıllara bölmeye bu kadar meraklıyken bu insanların varlığı bizi güç vermeli. TÜRYAK ANDINA' BENDEN DE SELAM OLSUN..DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA SEVGİLİ YAZARIM TEŞEKKÜR EDERİM..

GÜVEN SERİN dedi ki...

Teşekkür ederim