23 Eylül 2016 Cuma

RİTM SIFIR


Marina ;

" Bana istediğinizi yapabilirsiniz" derken,sıfır hacmi
sorguladı; belki de büyük patlamanın en küçük halini...



Sırp Sanatçı Marina Abramovic


RİTİM SIFIR

------------------


  Bu başlığı okuyunca insan tam olarak ne hisseder? Kıpırtısız; sessiz bir ortam veya böyle bir ortama uyum sağlamak mı?

  Evrenin altın kuralıdır ritim. Hareket olmazsa olmazıdır evrenin ve aynı zamanda evrimin… Dünya bir saniyeliğine dursaydı, hepimiz uzayın derin, sessiz ve soğuk boşluğuna savrulurduk…

 Öyleyse; Ritim Sıfır, nereden çıktı?

  Elbette psikeart dergisinde Hande Aydın’ın anlatılarıyla. Hande Aydın otostopçu kavramıyla, dünyaca ünlü Sırp Performans sanatçısının 1974 yılında gerçekleştirdiği vücut sanatından söz ediyor.

  Sanatçı Marina Abramovic bugüne kadar birçok insanın sıra dışı diyeceği, kendi şehrimizde belki de izin veremeyeceğimiz çalışmalara imza attı.

  Ritim Sıfır ise oldukça ilginç; biz, insanların değişebilen tepkilerini, hissiyatını, oturuşmamış insanlık duruşumuzu anlatıyor.

 Yüzleşmeye hazırsanız, bu performansı; yani 1974 yılında gerçekleşen; aslında çalışma başladıktan 6 saat sonra zoraki sonlandırılan çalışmadan söz edeyim.

  Sanatçı, bu gösteride bir galerinin ortasında durarak önüne çeşitli nesneler koyuyor. Bunlar arasında makas, tabanca, ip, zincir, gül, jilet benzeri 72 farklı obje koyuyor. Nesneler Marina’nın önünde. Sanatçının önünde duran bir kâğıtta da şöyle bir yazı var;

“ Sanatçıya istediğinizi yapabilirsiniz.” Yazıyor. İzleyiciler ilk önce Marina’ya dokunuyor, öpüyor, gülü hediye ediyor; sonra ise vahşileşerek üstünü yırtmaya, boynunu jiletlemeye, genç sanatçıya zarar vermeye başlıyorlar. Bu sürede sanatçı hiç kıpırdamıyor; yani ritim sıfır…

  6 saat sonra birisi eline tabancayı aldığında güvenlik müdahale ediyor ve performans sonlandırılıyor. İnsanlar, bu şiddete kendilerinin yol açtığını anlayınca, Marina’nın kanlı vücudunu fark edince kaçıyorlar.

  Sizin anlayacağınız dostlar; ritmin sıfır olduğu yerde bile, insanın kaynayan katmanları, oturuşmamış altyapısı, hiç kimsenin tahmin etmeyeceği vahşiliklere zemin hazırlıyor.


 Güven Serin 


Hiç yorum yok: