23 Eylül 2016 Cuma

LAİK CUMHURİYET






LAİK CUMHURİYETİN ÖNEMİ
---------------------------


  Bir zamanlar; yani yakın zamana kadar Gülen denen insan ; “ muhterem kişi” kabul edilip, onun için gözyaşı dökenlerin öğrendiği bir şey var; Gülen, Türkiye Cumhuriyeti için ciddi bir tehlikedir. Cumhuriyetimiz en görkemli, gelişmeler en ileri olacak zamanlarda bir iç savaşın eşiğinden dönüldü.

 Görünen o ki, çok sistemli, bilinçli; adeta bir satranç oyunu gibi kırk yılda ülkemizin, cumhuriyetimizin altına dehlizler kazılmış. Kurumları işgal edilmiş. Kurtuluş Savaşı nasıl verildiyse, bu savaş; cehaletin, hilebazlığın savaşı da öyle verilecek; ilimden, akıldan, Mustafa Kemal’in dehasının ilkelerinden uzaklaşmayarak.

  Fransa’yı iyi tanıyan Sabahattin Eyüpoğlu kendi zamanından şöyle ifadeler taşır günümüze;

“ Fransa’da kilisenin ve dinseverlerin laik okula karşı giriştikleri savaş süregidiyor. Dünyayı saran sis arttıkça siyah urbanın yüzü gülüyor.”


 Defalarca irdelenmeli; bu duruma, günümüze nasıl gelindi diye! Gerçeklerin; yani ilimin ulaştığı gerçek; en doğru olandır. Yanlı, taraflı tarih olmayacağı gibi, gerçekler de ortaya çıkmıyor. Gizlemeden, ülke insanını aldatmadan ve Cumhuriyetin kemirilen taraflarını hızla onararak…


Güven Serin

Hiç yorum yok: