9 Aralık 2015 Çarşamba

ANITSAL ÇEŞME


Kamera; Güven  - Antalya- Kültür Santa
PİCASSO


Kamera; Güven SİDE-ARKEOLOJİ MÜZESİ

ANITSAL ÇEŞME

  Büyük uygarlıkların anıtsal eserleri vardır. Toplumların ileri seviyeye ulaşması, sadece bilimsel değil aynı zamanda sanatsal da anlam taşır.

  Tekirdağ’ın da anıt niteliğinde bir sürü çeşmesi vardır. Çoğu, kaybolmaya, yok olmaya adanmış çeşmeler; kuraklığın, susuzluğun zamanında kutsal denecek kadar önemliydiler. O yüzden, durumu iyi olan insanlar, adanmışlık içinde bir adak niteliğinde suyun olduğu her yere çeşme yaptırarak, dua alıp, isminden söz edilmesini istemişlerdir.

 Şüphesiz ki insanın açlık, barınma, cinsellik ihtiyaçları giderilince daha üstünü arar. Şehirlerin ismini, turizmini, şehir halkının erdemini, kentin içinde bulunan anıtsal yapılar da belirler.

 Şehrin; şehrimizin böyle yapılara ihtiyacı var. En iyi ve en tarafsız yarışmalarla, uluslar arası sanatçıların zekâ, sezgi ve zamanlar ötesi adanma aşklarını tetikleyen çağrıları yapmak, şehir insanımızı gök ile yer arasında düşünmeye, irdelemeye ve sanatsal bir övünme içine davet etmeliyiz.

 Son gezim Side Antik Kentiydi. Roma Dönemine ait olduğu biliniyor. Günümüzden 2200 yıl öteye uzanan anıtsal çeşmenin boyu 20 metre, genişliği ise 52 metre olduğu tespit edilmiş. Şimdi bu eser ayağa kaldırılmaya çalışılıyor.

 Side Arkeoloji Müzesinde Anıtsal Çeşmede bulunan boğa heykelini gördüm. Usta bir işçilikle yapılmış boğa heykeli, birçok uygarlığı etkilediği gibi Anadolu uygarlıklarında da çok önemli bir yere sahip.

 Toroslar ismini yüksek ve ışıklı yer anlamına gelen Torlardan alıyor. Dağların önemini, yüksek ve ışıklı yerlerin insanlık tarihinde ki yeri oldukça büyük… Son olarak Urfa Göbekli Tepe Kutsal Alanı günümüzden 12 bin yıl öteye uzanıyor. Kim bilir hangi inancın, göğe seslenişi, adanışı içinde insanlara, insanlık yolculuğunda öncülük etti.

 Side Antik Kentini gezmemden bir gün önce Antalya Kültür Sanatta bir başka doğa hayranı sanatçının eserleri sergileniyordu. Bu sanatçı ömrünü resme adamış Picasso’dur. Boğalarla yakın ilişkisi sanatına da yansımış.

 Picasso’nun babası boğa güreşlerine çok meraklı. Picasso’yu da boğa güreşlerine getirir. Gücün, yeniden doğuşun, hayatta kalmanın kanlı; ölüm-kalım mücadelesi arenalarda yapılırken İspanyol seyircisinin ruh halemi şüphesiz en yüksek heyecana kavuşuyor. Naralar, alkışlar; boğa için mi, matador için mi yoksa en iyi mücadeleyi veren, ölüm ile yaşamın iç içe geçiş anının gösterisi için mi bilinmez…

 Picasso’nun boğaları tıpkı Side Anıtsal Çeşmeyi süsleyen boğalar kadar güçlü, gösterişli. Side Antik Kenti, Işıklar ülkesi, diyarı olan Anadolu’ya turizm, tarih ve kültürel olarak hizmet etmeye devam edecek. Bu tür yerler tam olarak ayağa kaldırılsa, anıtsal çeşmeleri, tiyatro binaları, Pazaryerleri, hamamlarıyla göz kamaştırıcı bir güce dönüşür. Tıpkı, Picasso’nun çizdiği boğalar gibi…

 Şehrimizin de tarihi yerleri var. Bir viraneye dönmüş tarihi eserleri… Bir de Arkeoloji Müzesi… Geçmişin izlerini bu zamana ve daha sonraki kuşaklara aktarmak, şehrimizin, şehir insanını, yöneticilerin onuru olmalı…

 Kültür Müdürlüğünün daha yoğun çalışmalar yapmasını, şehir insanımızı tarihe, arkeolojiye yakınlaştırmasını bekliyorum; bıkmadan… Belediyelerimizin geçmişi ortaya çıkartırken, bugünün tekniği, teknolojisi, sanatı ve zanaatıyla anıtsal eserlere önem vereceğini ümit içinde arzuluyorum.

 Bir anıt olmasa bile sahile inen taş merdivenlerden tutun da, birçok ara merdivenlerin bu arzu içinde onarılıp, insanımızın takdirine, turizmin hizmetine sunulması, yine şehrin TARİH, KÜLTÜR bilinciyle ortaya çıkacaktır.

 Güven Serin 


4 yorum:

Mert dedi ki...

Güzel bilgiler... :)

Ben de beklerim Kafa'ya, görüşmek üzere... :)

GÜVEN SERİN dedi ki...

Teşekkür ederim;sayın Ofluğolu.

Unknown dedi ki...

Çeşme 2200 yıllık değil, 1800 yıllık arkadaşım. ayrıca genişliği 52 m değil 4.5 m'dir. 52 m olan (tam olarak 52.4 m'dir) uzunluğudur. Boğa heykeli diye verdiğin örnek bir heykel değildir. Bir objeye heykel denilebilmesi için tam plastik olması ( yani bağımsız) gerekmektedir. Resmini koyduğun obje bir sütun başlığına ait olan boğa "başı" kabartmadır. yani mimariye bağlı plastiktir. iyi niyetle, insanları bilgilendirmeye çalıştığınızın farkındayım yalnız yalan yanlış konuyu özümsemeden insanlara aktarma çabasını da yersiz buluyorum.biraz daha dikkat. başarılar...

GÜVEN SERİN dedi ki...


Teşekkür ederim ustam..