28 Mart 2013 Perşembe

GİZEMLİ DÜŞLERİMİZ


Kamera; Güven    Enez-Edirne

Çocuk düşlerim,hiç solmayan gülüşlerim...


Kamera; Güven   Moda-İstanbul

Büyük düşlerim, bol seçenekli ve mağrur,
insancıl, amatör... 

GİZEMLİ DÜŞLERİMİZ

  “Ben yalnızca yorumlanmamış, değişikliğe uğratılmamış ve gizemli düşlerle ilgileniyorum. Düşler hakkında hiçbir şey bilmediğimiz için onları anlamakta çok zorlanıyoruz… Onları alelacele yorumlamaya kalkışan çılgının vay haline. Çünkü onları yanlış yorumladığımız takdirde bir daha asla hatırlamaya biliriz.

  Düş yorumlarının yol açtığı tahribat saymakla bitmez. Yorumlama sürece hiçbir şeyi değiştirmemiş görünebilir, ama düşler olağanüstü duyarlı şeylerdir! … Düşlere dokunup onları bozmaya kıyamayan insan sayısı yok denilecek kadar azdır. Aksi takdirde onları göz göre göre değiştirme cesaretini gösterebilir miydik?” Elias Cenetti’nin düşler hakkındaki fikri böyledir. Ya sizin, sizin düşler hakkındaki fikriniz nedir?

  İnsan, canlıların en akıllısı olsa bile, aynı zamanda en karışık, en gizemli olanıdır. Bu dünyaya gelişimizin amacı için, çeşitli teorilerle anlatılmaya çalışılsa da yeterli değildir. Sırlarla, gizemlerle dolu canlılarız.

  İçimizdeki düşler, merak ve hünerin çalışkanlığı sayesinde kapıları aralar kendi büyük evrenimizin muhteşemliği karşısında donup kalırız.

  Çaresiz Stratejiler kitabının yazarı Jean Baudrillard’da şöyle düşünüyor;

Her şey gibi düşlerimiz de bir öze sahip olduğunu düşünüyorum. Başka bir değişle, düş, illüzyon gücü psikanaliz tarafından elinden alınmış ideal özelliklere sahip bir figürdür.

  Görünenlerin de bir biçime sahip olduklarını ve sahip oldukları illüzyon gücü psikanaliz yorumlama tarafından ellerinden alınmış düşlerin kusursuz görünümler olduklarını düşünüyorum.”

  İnsan denen canlı 7 milyarlık sayıya ulaştı. 7 milyar irade ve milyarlarca düş, düşünce demek. Evrenin ve onun sanatı sanki düşlerimize yansıyor. Esas olan, düşünce ve düşlerimizin özüne, hakikate ulaşmış bir iradenin inancı ile yaklaşmış olsak; tarif-sizliğin, kelime-sizliğin coşku dolu acılarını da çekebiliriz…

  Yeni keşiflerimizin önünü kesecek büyük uçurumlar, yepyeni girdaplar biz insanı, insancıkları korkutabilir.

  O yüzden düşlere ve düşünceye dokunmadan, onları incitmeden nazikçe selamlamak, onların kendi dünyalarından bizlere küçük mesajlar vermelerine şükran duyarak yetinmeliyiz. Doğallığın, doğal düşünmenin ve düşlerin büyük değer kaybedip yanlış yorumlanıp biz insanları yanlışlığa sürüklemesine dur demek zorundayız. Doğallığa karşı çıkışımız, doğal olmayan canlı özellikleri, hastalıkları ve çıkmaz sokaklarıyla düşlerimizi bile kirletmeye başladı.

  Organik hayata, doğal dünyaya her canlı gibi, onlardan daha önce biz akıllı insan ilk adımı atmalı. İlk önce kirlenen, yok olan, yanlış yorumlanan düşlerimizi, düşünce gücümüzü kurtarmalıyız; bu bizim, biricik insanın elinde olan en kıymetli hazinedir.

 Büyük servet sahibi olma, muhteşem güç gösterisi yapma hayaliyle yapın tutuştuğumuzu biliyorum. Ama hepsi, büyüklük değil, verilen her övgü, her madalya aynı zamanda büyük esaretin başlangıcıdır da.

  Siz siz olun, kendinizi ilk önce büyük övgülerden, madalyalardan, mal mülkten kurtarın. Düşlerinize, düşünce gücünün o büyük mütevazı ölümlü gücüne teslim olunuz; o sizi, kendi ölümsüzlüğü ile onurlandıracaktır

Güven Serin



2 yorum:

Esin Bozdemir dedi ki...

...
evet düşleri de, düşünceleri de nazikçe selamlamalı ve gerçek niyetin ne olduğunu tahmin edemeyeceğimiz yorumlamalardan uzak durmalı!. doğallıkla, yamanlığı ayırt etmeli..sukunetle izlemeli..Yere sağlam basmayan ve abartılarla şişirilen egolardan da uzak durmalı!dengeleri bozabilir yanılabilir,yanıltabilir insanı..

Sevgili Güven, özlediğimiz doğallığa hepbirlikte yeniden kavuşmayı ümit ediyorum..Doğanın mucizelerinden öğreneceğimiz çok şeyler var...

Yine doğayla başbaşa olacağın güzel bir haftasonu dilerim.)
Esen kal..

GÜVEN SERİN dedi ki...


Esmir, merhaba. Kesinlikle nazikçe selamlamalı. :)) Ümitlerimizi yitirmeden ve doğanın mucizelerine aç olarak Esmir.

Teşekkür ediyorum, doğanın doğallığına her an, onsuz olamayacağımıza minnet duyarak iyi hafta sonu dileklerimle.