15 Aralık 2010 Çarşamba

YEREL BASININ VAROLUŞ MÜCEDELESİ

Kamera; Güven Alaçatı-Çeşme
Taş evler de taşa, ahşaba emek vermişlerin
hatırına varoluş mücadelelerine devam ediyorlar.

YEREL BASININ VAROLUŞ MÜCADELESİ



 Yerel basının var olabilmesi oldukça zordur. Gazeteciliğin kenarından geçenler, bunu bilir. Hangi şartlarda ve hangi imkânlarla yol almaya çalıştıkları kahramanca gösterilere dönüşür. Yerel basının içinde bir yazar olarak bu durumu yakından biliyorum…

 Yakın bir zaman önce İpsala Trakya Gazetesinde yazmaya başladım. Oldukça onur verici bir iş! Aslında uzun zamandır Tekirdağ Habertrak Gazetesinde de yazıyorum. Şöyle arkamı dönüp baktığımda yüzlerce yazının emektarlığını, savunuculuğunu, felsefesini yapmışım. İçinde hep halk var…

 Abdullah Bey ile dostluğum çok uzun yıllarla haylazlık yaptığım öğrencilik yıllarına dayanır. Onun beni gazeteye davetine çocuklar gibi sevindim. Çünkü doğduğum topraklarda yayın hayatına başlamış ve kendi onurlu mücadelesini veren bir gazetede benimde sevdiğim diyara seslenme, ses verme imkânım oldu.

 Okumayı sevenler gibi yazı yazmak da insanın kalbinden gelir. Birikimler, öğretiler ve hisler ile harmanlayıp yazıya dökeriz. Yazı yazmanın ne gecesi, ne gündüzü vardır. Gazeteciliğin de öyle. Bu bir insanlık, insaniyet hastalığıdır.

 Meriç nehrinin akışını, ılgın ağaçlarının rüzgârda sallanışını izlemeyeli, yaşlı dut ağacımızdan dut yemeyişimin üzerinden yıllar geçti. Her an cilaladığım, titizlikle tozlarını aldığım anılarım benim bedenimde taptaze yaşıyor.

 Yaşamak dedim de dostlar; yerel basını yaşatmak, yine o yörede yaşayan, esnafın, halkın elindedir. Yerel basın, ulusal basından çok daha önemli bir görev içinde olduğu halde ne hazindir ki itilmekten, horlanmaktan bir türlü kurtulamaz. Niye? Benim soylu güzel ve suskun halkım; okumaya karşı hâla yeterince nazik değil. Hâlbuki insanın yakın çevresinde yaşadığı tüm haksızlıkları yerel basın sayesinde duyurabilme imkânı vardır. Güçlü bir yerel basın, o bölgede güçlü bir halk sesi, hak ve adalet sesidir aynı zamanda.

 Her iktidar değişikliğinde yandaşlar türediği gibi, yandaş medyalar da türer. Dostlarım, yerel basınımızın hiçbir gücün kölesi olmasını istemiyorsanız buna sizler sahip çıkacaksınız. Çok komik fiyatlarla satılan, çoğunluk bedava bırakılan yerel basın; o yörenin gerçek sesi ve kalbidir. Basınında bir arıza varsa bilin ki insanlarında da vardır.

 Hâlbuki benim diyarım; batı diyarı olmakla övünür. Benim diyarım okur-yazar olmakla övünür. Peki, okumakla, yerel basınına Trakya Gazetesine katkı yapmakla övünür mü?

 Öğrendim ki İpsala Trakya Gazetesi 5. yaş gününü 15 Aralık Çarşamba yani bir kış günü kutlayacak. Toprağın yenilendiği, gök ile yerin alış-veriş yaptığı bu bereketli zamanda Trakya gazetesi YAŞGÜNÜ kutluyor.

 Dostlarım; gazete sahibi ve çalışan emekçi arkadaşlarım. Var oluş mücadeleniz kutlu ve umutlu olsun. Bizlerin kalemi, sizlerin emekleri ile bu iş gönül işi, amaç işi olmuştur. Ölümlü dünyanın aldatıcı güzellikleri çoktur. Adaletsizliğin, namussuzluğun ucu-kulpu yoktur. Yaptığınız iş; en onurlu işlerden birisidir.

 Memleketimizin çeşitli beldelerini, kasabalarını gezdiğimde basın çalışanı olarak samimi bir ilgi ile karşılaştım. Belki ekonomik olarak çok zor şartlarda çalışıyoruz ama bir insanın yaptığı işe erdemine inanması kadar güzel bir zenginlik yoktur.
 
 Şairler büyük para kazanacak umutlarla yola çıksaydılar bir tane düzgün ve kalıcı şiir veremezlerdi. Yazarlar da öyle, filozoflar da öyle. Ben, şuna inandım ki bir işin en güzel eğlencesi işin amatörlüğünde saklıdır. İşin, tam manası ile ticarete dökülmeyişinde saklı olan tat hiçbir yerde yoktur.

 Değerli İpsala Trakya Gazetesi çalışanları; zaman zaman da olsa sizlerin arasında yazmam, kalemime yer bulmam; onurların en güzellerinden birisi. İpsala diyarında çakan her yazım; aynı zamanda Meriç nehrinin şırıltısını duymam, ılgın ağaçlarının serin gölgesinde oturmak kadar çocukça, masumcadır…

 Sevgili dostlarım, yazı hayatı içine gireli dört yıl oldu. Bu işin onurlu sevdasını yaşadığım gün de oldu, küfürler, tehditler aldığım gün de oldu. Bir bilgi adına on kişiyi arayıp da bir arpa boy alamadığım da oldu. Ve şunu gördüm ki, bizlerin gazeteleri, bizlerin kalemleri güçlü; yeter ki var olma isteklerimiz de yeterince güçlü olsun! …

 İpsala Trakya Gazetesinin 5.Doğum Yılını en samimi duygularımla kutluyorum. Haylaz ve inanılmaz mutlu günlerimin yeşerdiği diyarlara yosun kokulu Tekirdağ diyarından Habertrak Gazetesinden de SELAM ediyorum.

 Yolunuz açık olsun dostlarım. Unutmayın ki iyiler de kötüler kadar dayanıklı olmalı. Bu yüce yaratıcının en güzel sunumudur bize. İyi ile kötünün binlerce yılkı oyunu böyle oynanır. Yerel basın halkın; yani iyinin yanındadır. İyinin yanında olmak; her zaman zorlanmak, koşmak, yorulmak mücadele etmek demektir…

Yolunuz açık olsun; İpsala Trakya Gazetesi Ailesi; yolunuz açık olsun…

Güven








8 yorum:

bilge dedi ki...

bir gün elbette zafer iyilerden yana olacaktır .. İpsala trakya gazetesine nice 5 yıllar diliyorum..

Newbahar dedi ki...

İnsanlar yaşadıkları belde veya şehre ait bir gazeteyi neden satın almak istemezler anlamam.
Küçümsedikleri için mi yoksa haber niteliğinde haber bulamayacaklarını sandıkları içinmi?

Gazetecilik gönül işi. Dediğiniz gibi işin içine ticaret girmemeli, para kazanma kaygısı, hırsı olmamalı.


İpsala Trakya Gazetesine nice yıllar diliyorum.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Günaydın Bilge. Aslında iyiler oldukça çok; ama iyilere söylenecek söz de o kadar çok ki! Ne diyem; bir gün, çok yakın bir gün olmasını hep isterim ben...

Teşekkürler

GÜVEN SERİN dedi ki...

Günaydın Newbahar

İnsanlar,reklamı, rengi, fotoğrafı bol haberlerin peşinde; ne hazin... Garip bir durum! Hem filden kurtulmak için hoca Nasrettin'e giderler, hem de Nasrettinin arkasından gitmezler; ben buna hem şaşar, hem de için için gülerim.

öyle ilginç olaylarla karşılaşıyoruz ki inanamazsınız.

Bir keresinde şehrin yaşlı ağaçlarıyla ilgili bir çalışma yapmak istedim; en duyarlı kurum olan Üniversiteyi aradığımda karşılaştığım kara mizahlar karın ağrısı yaptı:))

Ne olursa olsun insan inandığı davanın meşguliyeti içinde olmalı. Bana da yaratıcı "yaz" dedi, yazıyorum. "Dur" dediği zaman duracağım:))

Teşekkürler

Dalgaları Aşmak dedi ki...

"bir işin en güzel eğlencesi işin amatörlüğünde saklıdır." Kesinlikle katılıyorum.
Nice 5 yıllar diliyorum.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Bende katılıyorum Dalgaları Aşmak.

Teşekkürler size.

Adsız dedi ki...

Merhaba Güven..Gazetene başarılar ve nice senler diliyorum. Aydın
Tırakya halkının desteğiyle..
Onlar hala anlamışlar ellerindeki cevheri..Benim dileğim kendi açmış ve sahibi olduğun GÜVEN gazetesin de yazman. İnşallah
yüreğininin olduğu yerlerde olursun..Kalemine, yüreğine güç diliyorum..Sevgimle..
Not- Gazetenin ismini bile koydum..:))

GÜVEN SERİN dedi ki...

Günaydın sana Ege. Ne güzel bir öneri; Güven Gazetesi. Bu fikri tuttum gari:)) Gün ola harman ola...